Desfiinţarea centralei de la Fukushima va necesita 40 de ani de lucrări

Guvernul japonez a prezentat miercuri un nou calendar de lucrări la centrala nucleară avariată de la Fukushima, prevăzând desfiinţarea etapizată a acesteia în decurs de 40 de ani, având în vedere starea dezastruoasă în care se află instalaţia şi tehnicile noi de care este nevoie.

212 afișări
Imaginea articolului Desfiinţarea centralei de la Fukushima va necesita 40 de ani de lucrări

Desfiinţarea centralei de la Fukushima va necesita 40 de ani de lucrări (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Lucrările vor fi efectuate în mai multe etape", a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului Goshi Hosono, însărcinat cu eliminarea consecinţelor accidentului.

Retragerea combustibilului uzat din piscinele de dezactivare urmează să înceapă în aproximativ doi ani şi va dura peste două decenii. În aceeaşi perioadă, în paralel, vor fi consolidate sistemele de răcire ale reactoarelor, piscinelor şi altor instalaţii.

Extragerea combustibilului topit din reactoarele 1 şi 3 va începe în aproximativ zece ani şi va dura mai mult de două decenii.

În ambele cazuri vor fi necesare tehnici noi, a subliniat Hosono, având în vedere că situaţia de la Fukushima este specială, unele clădiri fiind distruse, înregistrându-se un nivel ridicat de radioactivitate, iar combustibilul aflându-se în întregime sau doar în parte pe podeaua de beton a incintei de izolare, în trei dintre cele şase reactoare ale complexului.

Astfel, dezansamblarea acestei instalaţii devastate de cutremurul urmat de un tsunami uriaş, pe 11 martie, în nord-estul arhipelagului nipon, va fi finalizată abia peste aproximativ 40 de ani, estimează statul.

"Trebuie să efectuăm aceste lucrări evitând generarea unor riscuri noi", a subliniat, la rândul său, ministrul industriei Yukio Edano.

Guvernul japonez a decretat vinerea trecută starea de oprire la rece a reactoarelor avariate de la Fukushima, o etapă importantă, care marchează stabilizarea instalaţiei şi care deschide perioada de pregătire a dezansamblării.

Starea de oprire la rece, care înseamnă menţinerea temperaturii din interiorul reactoarelor sub 100 de grade Celsius şi controlarea emisilor radioactive, a fost unui dintre obiectivele-cheie ale "etapei a doua a planului de lucru" stabilit de compania Tokyo Electric Power (TEPCO), destinat îndepărtării consecinţelor acestei catastrofe, cea mai gravă după cea de la Cernobîl din urmă cu 25 de ani.

În paralel cu desfiinţarea progresivă, autorităţile vor fi nevoite să se ocupe, de asemenea, de împrejurimile contaminate şi de populaţia evacuată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici