Despăgubiri pentru treburile casnice, după divorţ. Ce sumă trebuie să-i plătească un bărbat din China fostei soţii

  • Un tribunal din Beijing a decis, în cazul unui cuplu care a înaintat divorţul, că bărbatul trebuie să-şi răsplătească soţia pentru treburile casnice pe care le-a făcut în timpul căsătoriei lor.
  • Femeia va primi 50.000 de yuani (7.700 dolari) pentru cinci ani de activităţi casnice neremunerate.
  • Hotărârea vine după introducerea de către China a unui nou cod civil.
  • Cazul a generat o dezbatere uriaşă online cu privire la valoarea muncii casnice, unii spunând că suma compensaţiei este prea mică.
2946 afișări
Imaginea articolului Despăgubiri pentru treburile casnice, după divorţ. Ce sumă trebuie să-i plătească un bărbat din China fostei soţii

Despăgubiri pentru treburile casnice, după divorţ. Ce sumă trebuie să-i plătească un bărbat din China fostei soţii

Potrivit dosarelor instanţei, bărbatul identificat cu numele său de familie Chen, depusese anul trecut divorţ de soţia sa, numită Wang, după ce s-au căsătorit în 2015. Ea a respins divorţul la început, dar mai târziu a solicitat despăgubiri financiare, argumentând că Chen nu şi-a asumat responsabilităţile pentru gospodărie sau îngrijirea copilului lor, potrivit BBC.

Judecătoria districtului Fangshan din Beijing a decis în favoarea ei, obligându-l pe bărbat să plătească pensia alimentară lunară, precum şi suma unică de 7.700 dolari pentru treburile casnice realizate de către fosta soţie în cei 5 ani de căsnicie.

Preşedintele a declarat că împărţirea proprietăţii comune a unui cuplu după căsătorie implică de obicei împărţirea bunurilor corporale. „Dar treburile casnice constituie o valoare imobilizată necorporală”, a spus judecătorul.

Hotărârea a fost luată în conformitate cu noul cod civil din ţară, care a intrat în vigoare în acest an. Conform noii legi, un soţ este îndreptăţit să solicite despăgubiri în cazul divorţului, dacă acesta are mai multă responsabilitate în creşterea copilului, îngrijirea rudelor în vârstă şi asistarea partenerilor în munca lor.

Anterior, soţii divorţaţi puteau solicita o astfel de despăgubire numai dacă ar fi fost semnat un acord prenupţial, o practică neobişnuită în China.

Pe reţelele de socializare, cazul a stârnit dezbateri aprinse, cu un hashtag aferent pe platforma de microblogging Weibo, vizionat de peste 570 de milioane de ori. 

Unii utilizatori de reţele sociale au subliniat că suma de 7.700 dolari pentru cinci ani de muncă este prea mică. „Sunt cam fără cuvinte, munca unei gospodine cu normă întreagă este subestimată. La Beijing, angajarea unei menajere pentru un an costă mai mult de 50.000 de yuani", a spus un comentator.

Potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), femeile chineze petrec aproape patru ore pe zi desfăşurând muncă neremunerată, de aproximativ 2,5 ori mai mult decât bărbaţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici