Dezbaterea privind românii şi bulgarii, mai aprinsă în Marea Britanie decât în alte ţări mari din UE

Dezbaterea privind imigranţii români şi bulgari este prezentă şi în alte mari ţări europene, precum Franţa şi Germania, dar nu este la fel de aprinsă ca în Marea Britanie, relatează BBC News Online, care face o analiză a acestui fenomen.

492 afișări
Imaginea articolului Dezbaterea privind românii şi bulgarii, mai aprinsă în Marea Britanie decât în alte ţări mari din UE

Dezbaterea privind românii şi bulgarii, mai aprinsă în Marea Britanie decât în alte ţări mari din UE (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

De la 1 ianuarie, românii şi bulgarii vor avea aceleaşi drepturi de a munci în Marea Britanie ca toţi ceilalţi cetăţeni europeni, iar presa britanică anticipează un aflux de imigranţi din cele două ţări.

BBC analizează situaţia acestei teme şi în alte ţări europene mari.

SPANIA

Guvernul britanic a argumentat că românii, în special, sunt mai înclinaţi să se mute în Spania decât în Marea Britanie, pentru că acolo s-a stabilit o comunitate mare de români, iar limba este similară.

Aproximativ 869.000 de români reprezintă cel mai mare grup de imigranţi din Spania - reprezentând 16 la sută din totalul cetăţenilor străini care trăiesc în această ţară. Dar în Spania nimeni nu pare interesat de iminenta eliminare a restricţiilor.

BBC subliniază că un fapt important este acela că, din 2009, Spania are restricţii doar pentru români, nu şi pentru bulgari. În plus, ţara nu s-a confruntat cu acelaşi nivel al imigraţiei ca Marea Britanie, aceasta reprezentând un fenomen relativ nou. Şi, chiar cu o rată a şomajului foarte ridicată, imigraţia nu este un subiect politic fierbinte aşa cum este în Marea Britanie.

FRANŢA

Situaţia romilor a devenit o problemă politică majoră în Franţa. Ca şi în Marea Britanie, există o dezbatere tot mai aprinsă în legătură cu libertatea de circulaţie a cetăţenilor europeni şi cu posibilul impact al schimbărilor, de la 1 ianuarie, în privinţa românilor şi bulgarilor.

În teorie, Franţa se confruntă şi ea cu posibilitatea unui aflux de lucrători, dar se anticipează că realitatea nu va fi dramatică. Stânga acuză dreapta de alarmism, dreapta acuză stânga de naivitate, iar între timp, ministrul de Interne, Manuel Valls, a devenit cel mai popular membru al Guvernului socialist prin simplul fapt că are un discurs dur.

Toată lumea la Paris ştie că sunt bande de minori romi care fură sau falşi artişti. Ei vin în fiecare zi din taberele sordide în suburbii. Multe străzi comerciale sunt pline de cerşetori romi aşezaţi în faţa brutăriilor, băncilor şi supermarketurilor. Dar toate persoanele cu funcţii de răspundere ştiu că subiectul trebuie tratat cu precauţie.

GERMANIA

Există îngrijorări şi în Germania în legătură cu imigraţia din zonele mai sărace ale Europei pentru obţinerea de beneficii sociale.

Niciun politician din apropierea Guvernului nu pune la îndoială libertatea de circulaţie a lucrătorilor, pe care o văd drept un fundament al Uniunii Europene.

Acordul de coaliţie între conservatori şi social-democraţi menţionează în mod specific îngrijorările cu privire la fraudele cu ajutoare sociale. Anul trecut, ministrul de Interne s-a declarat îngrijorat de consecinţele imigraţiei pe criterii economice şi de "abuzurile comise în privinţa libertăţii de circulaţie".

Dar dezbaterea în Germania nu este la fel de proeminentă sau aprinsă ca în Marea Britanie. Unii politicieni de dreapta din Germania se întreabă dacă nu cumva atitudinea dură a Guvernului britanic nu este determinată de politica internă şi de teama faţă de populismul United Kingdom Independence Party (UKIP).

David "Cameron ar trebui să nu mai alerge după UKIP. Aceasta face UKIP mai puternic", a declarat Manfred Weber de la CSU pentru Der Spiegel.

În Germania, orice nou-venit trebuie să aştepte trei luni înainte de a putea solicita ajutor social. Dosarele sunt analizate individual, iar oficialii decid dacă persoana respectivă a venit în Germania doar pentru că aceasta oferă beneficii mai mare decât ţara de origine.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici