Dezvăluirile unui spion: CIA ar fi plătit un agent dublu pentru a-i trimite o potenţială soţie imamului Awlaqi

Agenţia de informaţii daneză (PET) a refuzat luni să comenteze declaraţiile unuia dintre foştii săi agenţi care susţine că a fost plătit de CIA pentru a-i trimite o potenţială soţie imamului radical americano-yemenit Anwar al-Awlaqi, cu scopul de a-l localiza şi de a-l elimina.

321 afișări
Imaginea articolului Dezvăluirile unui spion: CIA ar fi plătit un agent dublu pentru a-i trimite o potenţială soţie imamului Awlaqi

CIA ar fi plătit un agent dublu pentru a-i trimite o potenţială soţie imamului Aulaqi - presă

Cotidianul danez Jyllands-Posten l-a citat duminică pe fostul agent Morten Storm, care a afirmat că a primit 250.000 de dolari în numerar pentru a aranja călătoria unei femei musulmane croate în Yemen cu scopul ca aceasta să devină cea de-a treia soţie a imamului care avea legături cu Al-Qaida.

"Scopul era de a găsi pe cineva ca el, cu aceeaşi ideologie şi aceeaşi mentalitate", a afirmat Morten Storm.

El ar fi găsit-o pe această femeie musulmană prin intermediul Facebook şi ar fi întâlnit-o la Viena în aprilie 2010. Două luni mai târziu, potrivit lui Storm, aceasta a plecat spre Sanaa, capitala Yemenului, fără să ştie că în bagajul său se afla un dispozitiv ce, odată ce ar fi ajuns în preajma lui Awlaqi, ar fi permis CIA să îl localizeze pe imam şi să îl elimine.

Potrivit lui Storm, planul a eşuat pentru că femeia care urma să-i devină soţie lui Awlaqi a plecat din Sanaa pentru a i se alătura acestuia lăsându-şi bagajul în capitala Yemenului.

La solicitarea AFP, PET a afirmat că nu poate "confirma public dacă persoane au fost utilizate ca surse".

Anwar al-Awlaqi a fost ucis într-un atac lansat de un avion fără pilot al CIA în septembrie 2011.

Morten Storm a devenit cunoscut după ce a afirmat la începutul lunii octombrie în presa daneză că a ajutat Statele Unite să-l localizeze pe imamul americano-yemenit.

Potrivit unor jurişti danezi, în cazul în care acest fapt este adevărat, el ar fi putut acţiona ilegal ajutând CIA să ucidă un suspect în loc ca acesta să fie arestat şi deferit justiţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici