Dialogul dintre Suedia, Finlanda şi Turcia continuă. Cele două ţări nordice trimit delegaţi la Ankara pentru a discuta despre aderarea la NATO

Finlanda şi Suedia vor trimite miercuri delegaţii la Ankara pentru a încerca să rezolve opoziţia turcă faţă de cererile lor de aderare la alianţa militară NATO, a declarat marţi ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto.

216 afișări
Imaginea articolului Dialogul dintre Suedia, Finlanda şi Turcia continuă. Cele două ţări nordice trimit delegaţi la Ankara pentru a discuta despre aderarea la NATO

"Ne trimitem delegaţiile noastre pentru a vizita Ankara, atât Suedia, cât şi Finlanda. Acest lucru se va întâmpla mâine, deci dialogul continuă", a declarat Haavisto în timpul unei discuţii la World Economic Forum în Davos, potrivit Reuters.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care s-a opus aderării Suediei şi Finlandei la NATO, a avut sâmbătă convorbiri telefonice cu liderii celor două ţări nordice şi a discutat despre preocupările sale.

Turcia susţine că Suedia şi Finlanda adăpostesc persoane care au legături cu gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi adepţi ai lui Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că a orchestrat o tentativă de lovitură de stat în 2016.

"Înţelegem că Turcia are unele dintre propriile preocupări de securitate în ceea ce priveşte terorismul ... Credem că aceste probleme pot fi rezolvate. Ar putea exista, de asemenea, unele probleme care nu sunt legate direct de Finlanda şi Suedia, ci mai mult de alţi membri NATO", a declarat Haavisto.

Erdogan i-a spus sâmbătă premierului suedez Magdalena Andersson că Ankara se aşteaptă la paşi concreţi pentru a răspunde preocupărilor sale, potrivit preşedinţiei turce. De asemenea, el a spus că ar trebui să fie ridicat embargoul asupra exporturilor de arme impus Turciei după incursiunea sa în Siria în 2019, a adăugat acesta.

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a declarat sâmbătă că a avut discuţii "deschise şi directe" la telefon cu Erdogan.

"Am declarat că, în calitate de aliaţi NATO, Finlanda şi Turcia se vor angaja să se asigure reciproc de securitate, iar relaţia noastră va deveni astfel mai puternică", a scris Niinisto pe Twitter după convorbire.

Erdogan a vorbit sâmbătă şi cu şeful NATO, Jens Stoltenberg, căruia i-a spus că Ankara nu va privi cu ochi buni candidaturile Suediei şi Finlandei la NATO dacă acestea nu vor arăta clar cooperarea în lupta împotriva terorismului şi în alte probleme.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici