Dick Marty: Listele cu suspecţi de terorism ale ONU şi UE încalcă drepturile omului

Dick Marty, raportorul Consiliului Europei privind activităţile ilicite ale CIA, apreciază că practica referitoare la listele negre în care figurează numele unor suspecţi de terorism, întocmite de ONU şi Uniunea Europeană, "ironizează drepturile omului", relatează AFP.

6 afișări
Imaginea articolului Dick Marty: Listele cu suspecţi de terorism ale ONU şi UE încalcă drepturile omului

Dick Marty: Listele cu suspecţi de terorism ale ONU şi UE încalcă drepturile omului

"Practica actuală referitoare la listele negre ironizează drepturile fundamentale şi privează de credibilitate lupta internaţională împotriva terorismului", a apreciază el într-un raport care va fi prezentat luni, în faţa unei comisii a Consiliului Europei.

Senatorul elveţian denunţă absenţa "drepturilor la apărare" pentru persoanele care figurează în aceste liste, în contradicţie cu convenţiile internaţionale şi europene ratificate de ţările respective.

Raportul sugerează ca persoanele introduse în aceste liste să fie avizate şi informate cu privire la acuzaţiile formulate, să îşi poată asigura apărarea şi să sesizeze o instanţă independentă, pentru a putea fi despăgubite, în caz de încălcare nejustificată a drepturilor lor.

El propune astfel o procedură de "excludere din listă" pentru totdeauna a unui nume, în caz de nevinovăţie. "Or, şi este culmea, o astfel de procedură nu există", observă Marty. În prezent, "este aproape imposibilă excluderea de pe o listă neagră", o situaţie "ilegală şi inacceptabilă", potrivit raportului.

Lista ONU cuprinde numele a 362 de persoane şi 125 de companii sau organizaţii, potrivit unor cifre furnizate recent de senatorul elveţian.

Spre deosebire de Consiliul de Securitate al ONU, Consiliul Uniunii Europene, care a stabilit o listă neagră separată, şia- aluat angajamentul de a trimite o scrisoare persoanelor şi grupurilor care figurează pe această listă, în care să le explice motivul introducerii lor în document.

Această listă cuprinde numele a 26 de persoane şi 28 de organizaţii, cum ar fi Mujahedinii poporului, mişcarea islamistă radicală palestiniană Hamas şi organizaţia bască ETA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici