Diploma de studii aprofundate a lui Sarkozy, contestată de un profesor

Universitatea din Nanterre a publicat vineri un comunicat, pentru a da asigurări că preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi-a obţinut diploma de absolvire a studiilor aprofundate în ştiinţe politice, titlu contestat de un profesor universitar al acestei instituţii.

37 afișări
Imaginea articolului Diploma de studii aprofundate a lui Sarkozy, contestată de un profesor

Diploma de studii aprofundate a lui Sarkozy, contestată de un profesor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Contrar informaţiilor publicate de anumite site-uri Internet de la 2 martie", universitatea "doreşte să precizeze că, potrivit arhivelor sale, îngrijite frecvent de serviciul de diplome, juriul DEA al Sistemelor şi structurilor politice l-au admis, la 4 noiembrie 1980, cu menţiunea "destul de bine" pe studentul Nicolas Sarkozy de Nagy", potrivit comunicatului universităţii Paris X-Nanterre.

Profesorul de ştiinţe politice de la Universitatea Nanterre, Alain Garrigou, a pus la îndoială, într-un articol publicat pe site-ul de Fundaţiei Copernic, un grup de reflexie, şi pe site-ul de ştiri Mediapart, obţinerea diplomei de studii aprofundate (DEA) care figurează în curriculum vitae oficial al preşedintelui francez.

El afirmă în special că, în urma cercetărilor sale, Nicolas Sarkozy a fost "amânat" în cadrul primei sesiuni, din octombrie-noiembrie 1979, şi că procesul verbal pentru desfăşurarea celei de-a doua sesiuni, din februarie 1980, "a dispărut din arhivele universităţii".

Articolul semnat de Alain Garrigou, intitulat "Sarkozy şi universitatea, revanşa personală a unui elev leneş", a fost scris în contextul conflictului dintre preşedinte şi profesorii-cercetători, care s-au mobilizat împotriva unei reformări a statului acestora.

Universitatea Paris X a precizat că Nicolas Sarkozy "nu a absolvit două examene în prima sesiune, în 6 noiembrie 1979", înainte de a fi admis în noiembrie 1980.

Alain Garrigou a precizat însă că dezminţirea universităţii nu este valabilă. "A doua sesiune a DEA s-a ţinut în februarie 1980. Candidatul vizat nu a putut trece de prima sesiune în noiembrie 1980 (...) este confirmarea că au avut loc nereguli grave", a declarat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici