Diplomaţii europeni la Tbilisi, îngrijoraţi de o posibilă "epurare etnică" în Georgia

Ambasadorii europeni la Tbilisi i-au scris lui Nicolas Sarkozy, a cărui ţară deţine preşedinţia UE, pentru a-şi exprima "gravele îngrijorări privind o posibilă epurare etnică" în Georgia şi a denunţa o "încălcare inacceptabilă" a acordului de încetare a focului de către Rusia.

21 afișări
Imaginea articolului Diplomaţii europeni la Tbilisi, îngrijoraţi de o posibilă "epurare etnică" în Georgia

Diplomaţii europeni la Tbilisi, îngrijoraţi de o posibilă "epurare etnică" în Georgia (Imagine: Mediafax Foto)

"Am scris preşedinţiei franceze a UE şi celei a OSCE pentru ca Sarkozy să cunoască situaţia înainte de a se întâlni cu preşedintele rus" Dmitri Medvedev, au explicat pentru AFP ambasadorii eston şi suedez în Georgia, Thomas Lukk şi Hans Gunnar Aden.

Pentru prima dată de la intrarea trupelor ruse în Georgia, la 8 august, ambasadorii suedez, eston şi leton s-au putut deplasa vineri în zona de tampon creată de forţele ruse în sudul regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud.

Diplomaţii nu au primit însă autorizaţia de a intra decât în satul limitrof Karaleti şi nu au putut merge mai departe, a constatat un colaborator al AFP. Adjunctul ministrului lituanian de Externe, Laimonas Talat-Kelpsa, a fost oprit de barajul format de ruşi.

"Nefiind autorizaţi să viziteze satele învecinate zonei de conflict, gravele îngrijorări privind o posibilă epurare etnică persistă", scriu diplomaţii în textul lor comun.

"Restricţiile de deplasare impuse ambasadorilor constituie o încălcare gravă a Convenţiei de la Geneva privind relaţiile diplomatice", denunţă ei.

Ei critică, de asemenea, blocarea unui camion cu ajutor umanitar la baraj care constituie "o încălcare inacceptabilă a acordului de încetare a focului al preşedintelui Sarkozy, semnat de preşedintele rus Dmitri Medvedev".

"Ne exprimăm regretul şi îngrijorarea gravă faţă de neaplicarea de către Rusia a punctului 6 al acordului", conchid ei.

Sarkozy se va deplasa luni la Moscova, pentru a încerca să îl convingă pe omologul rus să retragă trupele ruse prezente în Georgia, în jurul Osetiei de Sud.

O operaţiune mililtară rusă a fost lansată la 8 august în Georgia ca ripostă la o ofensivă armată a Tbilisi pentru preluarea controlului asupra teritoriului separatist, căruia Moscova i-a recunoscut ulterior independenţa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici