Diplomatul Silviu Ionescu, subiect de discuţie în Parlamentul din Singapore

Ministrul Afacerilor Externe din Singapore, George Yeo, a declarat că ţara sa nu va tolera niciun abuz de imunitatea diplomatică, în urma accidentului în care a fost implicată o maşină a ambasadei României, transmite postul de televiziune Channel NewsAsia, în pagina electronică.

17 afișări
Imaginea articolului Diplomatul Silviu Ionescu, subiect de discuţie în Parlamentul din Singapore

Diplomatul Silviu Ionescu, subiect de discuţie în Parlamentul din Singapore (Imagine: carforum.com)

El a afirmat în faţa Parlamentului singaporez că "Ministerul Afacerilor Externe are o politică de toleranţă zero faţă de orice abuz de imunitatea diplomatică din partea diplomaţilor noştri, chiar şi în cazuri de amenzi pentru parcare" şi crede că autorităţile române împărtăşesc această opinie.

"Purtătorul de cuvânt al Ministerului român al Afacerilor Externe (MAE) a fost citat de presă afirmând că MAE român cere în mod ferm şi se aşteaptă ca diplomaţii săi să respecte pe deplin şi fără echivoc legislaţia naţională a ţării unde sunt acreditaţi", a adăugat el. "Aceasta înseamnă că Guvernul României susţine poziţia că imunitatea diplomatică nu este un permis pentru încălcarea legii".

George Yeo le-a spus parlamentarilor că singaporezii nu trebuie să facă speculaţii pe marginea accidentului petrecut la 15 decembrie, soldat cu moartea unui bărbat de 30 de ani, Tong Kok Wai. "Unii au criticat Guvernul din Singapore pentru că nu a acţionat imediat pentru reţinerea (diplomatului român Silviu Ionescu). Înţeleg pe deplin furia pe care o manifestă mulţi singaporezi faţă de accidentul de circulaţie şi decesul tragic al domnului Tong", a afirmat ministrul. "Nu trebuie totuşi să întreprindem niciun demers care nu respectă procedurile legale şi nici să realizăm ancheta prin intermediul presei", a adăugat el.

George Yeo a mai spus că Silviu Ionescu a părăsit Singapore în decembrie, când poliţia nu finalizase încă investigaţiile. "În orice caz, nu l-am fi putut opri pe domnul Ionescu să plece din Singapore, pentru că, în calitate de diplomat acreditat în Singapore, se bucura de imunitate diplomatică şi nu putea fi reţinut", a spus el.

La 15 decembrie 2009, o maşină aparţinând ambasadei române din Singapore, un Audi A6 de culoare neagră, a lovit trei pietoni, în jurul orei locale 3.10 (14 decembrie, 21.10, ora României), la Bukit Panjang. Una dintre victime, Tong Kok Wai, în vârstă de 30 de ani, a suferit un traumatism cranian şi a murit în ziua de Crăciun, iar ceilalţi doi pietoni au fost, de asemenea, răniţi.

Iniţial, diplomatul român a afirmat că a descoperit furtul maşinii în ziua de 15 decembrie, la ora 3.00, anunţând poliţia. Maşina a fost găsită ulterior într-un cartier industrial, după ce fusese implicată în două accidente rutiere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici