"Directiva 00447", documentul care a declanşat reprimarea "elementelor antisovietice"

Ziua de 5 august 1937 este cea în care a intrat în vigoare "directiva 00447", semnată de liderul NKVD Nikolai Ejov, prin care se ordona reprimarea "elementelor antisovietice şi sociale periculoase".

1 afișare
Imaginea articolului "Directiva 00447", documentul care a declanşat reprimarea "elementelor antisovietice"

"Directiva 00447", prin care se ordona reprimarea "elementelor antisovietice"

Directiva 00447 ("prikaz 00447"), semnată la sfârşitul lunii iulie de şeful NKVD (care urma să devină KGB), Nikolai Ejov, şi trimisă tuturor antenelor locale ale poliţiei secrete din regiuni şi republici, ordona organizarea, în perioada 5 august - 9 noiembrie 1937, de "operaţiuni de represiune asupra elementelor antisovietice şi a celor periculoase din punct de vedere social".

Directiva menţiona toate categoriile de persoane vizate: foştii "kulak" (micii proprietari din zona rurală), elemente "periculoase din punct de vedere social" şi membri ai "partidelor antisovietice". Directiva adăuga că sunt de asemenea vizaţi "membrii familiilor acestora".

Documentul prevedea două categorii de pedepse: detenţia în lagăre sau închisori pe o durată de opt până la zece ani şi execuţia.

Pentru fiecare regiune şi republică din Uniunea Sovietică era prevăzut un număr de persoane care trebuiau pedepsite. Directiva prevedea executarea unui total de 75.950 de persoane şi trimiterea altor 193.000 în gulaguri, şefii locali ai NKVD având permisiunea de a depăşi aceste "cote".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici