Directoarea Secret Service promite că incidente ca pătrunderea în Casa Albă nu se vor mai repeta

Directoarea criticată a Secret Service Julia Pierson, însărcinată cu securitatea preşedintelui american Barack Obama, a apreciat marţi "inacceptabilă" pătrunderea unui bărbat înarmat în Casa Albă, pe 19 septembrie, şi a promis că acest tip de incident nu se va repeta.

104 afișări
Imaginea articolului Directoarea Secret Service promite că incidente ca pătrunderea în Casa Albă nu se vor mai repeta

Directoarea Secret Service promite că incidente ca pătrunderea în Casa Albă nu se vor mai repeta (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Îmi asum întreaga responsabilitate care îmi revine", a afirmat ea într-o declaraţie scrisă, înaintea unei audieri în Camera Reprezentanţilor. "Ceea ce s-a întâmplat este inacceptabil şi nu se va mai repeta vreodată", a adăugat ea.

"Secret Service s-a confruntat cu o serie de provocări în ultimii ani, unele de când am preluat conducerea, altele înainte", a recunoscut Pierson. "Intenţionez să-mi intensific eforturile în lunile următoare", cu scopul de a reforma serviciul, a anunţat ea.

Un fost militar, Omar Gonzalez, în vârstă de 42 de ani, a sărit în seara lui 19 septembrie gardul din partea de nord a Casei Albe, după care a parcurs peste 20 de metri pe peluză, urmărit de agenţi. El a reuşit să intre, pe intrarea principală, care era deschisă, la parterul reşedinţei, şi să traverseze două săli mari înainte să fie oprit de către un agent.

"În mod inexplicabil, Omar Gonzalez a trecut de cel puţin «cinci inele» de securitate pe 19 septembrie. Complexul Casei Albe se presupune că este unul dintre cele mai securizate din ţară, dacă nu din lume. Cum dracu' s-a întâmplat aşa ceva?", a întrebat Darrell Issa, preşedintele Comisiei pentru Supervizare şi Reforma Guvernului din cadrul Camerei Reprezentanţilor, unul dintre numeroşii congresmeni revoltaţi de acest incident.

"Acest eşec a zdruncinat din nou încrederea americanilor în Secret Service, o încredere afectată deja de seria de scandaluri recente", a spus ea.

Republicanul a citat patru incidente care au ţinut prima pagină în ultimii ani, şi anume pătrunderea unui cuplu de vedete de reality show la o cină de stat în noiembrie 2009; focurile de armă trase, fără să fie reperate imediat, de către Oscar Ortega-Hernandez asupra Casei Albe în noiembrie 2011; recurgerea la serviciile unor prostituate de către agenţi Secret Service în Columbia în aprilie 2012 şi o beţie a unor agenţi în Olanda în martie 2014.

Iniţial Secret Service a anunţat doar că Omar Gonzalez a fost "reţinut după ce a intrat pe uşa porticului de nord al Casei Albe", într-un comunicat emis la o zi după incident. Însă The Washington Post (WP) a dezvăluit luni că acesta a parcurs, de fapt, mai multe încăperi, şocând clasa politică americană.

Omar Gonzalez avea asupra sa un cuţit cu lama pliabilă şi avea aproximativ 800 de cartuşe în maşină. El a fost interogat, atunci când a fost controlat de către poliţie, de două ori, şi anume în iulie şi în august, fără să fie considerat o ameninţare pentru familia preşeintelui, în pofida prezenţei unor arme şi unei hărţi indicând Casa Albă.

El se află în prezent în detenţie. Următoarea sa audiere a fost programată miercuri.

Julia Pierson, în vârstă de 55 de ani, a preluat conducerea Secret Service - în cadrul căruia lucra de peste 30 de ani - în martie 2013. Josh Earnest, un purtător de cuvânt al Casei Albe, a dat asigurări vineri că preşedintele are în continuare "încredere deplină" în Secret Service, "inclusiv în conducătorii (serviciului) şi directoare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici