Directorul CIA: Putin este prea încrezător că poate măcina Ucraina

În timp ce războiul din Ucraina a intrat în al doilea an, directorul CIA, William Burns, a declarat duminică că preşedintele rus Vladimir Putin este "prea încrezător" în capacitatea armatei sale de a măcina Ucraina până la supunere.

1892 afișări
Imaginea articolului Directorul CIA: Putin este prea încrezător că poate măcina Ucraina

Burns, într-un interviu televizat, a declarat că şeful serviciilor de informaţii ruseşti a afişat, în cadrul întâlnirii lor din noiembrie, "un sentiment de îngâmfare şi aroganţă" care reflectă convingerile lui Putin "că poate face ca timpul să lucreze pentru el, că el crede că îi poate măcina pe ucraineni, că îi poate obosi pe aliaţii noştri europeni, că oboseala politică se va instala în cele din urmă".

Burns a declarat că îl consideră pe Putin "destul de hotărât" să continue războiul, în ciuda victimelor, a deficienţelor tactice şi a pagubelor economice, scrie CNBC.

"Cred că Putin este, în acest moment, cu totul prea încrezător în capacitatea lui ... de a uza de Ucraina", a declarat Burns la emisiunea "Face the Nation" de la CBS, într-un interviu difuzat duminică. Burns a spus că "la un moment dat, va trebui să se confrunte şi cu costuri din ce în ce mai mari, în sicrie care se întorc acasă, în unele dintre cele mai sărace părţi ale Rusiei", de unde, a spus el, provin mulţi dintre recruţii "aruncaţi drept carne de tun".

Burns a mai spus că Putin subestimează hotărârea SUA de a sprijini Ucraina, afirmând că, din experienţa sa, liderul rus consideră că americanii au "o tulburare de deficit de atenţie şi că vom trece în cele din urmă la o altă problemă".

China ar putea furniza echipamente militare Rusiei

Comentariile au venit într-un moment critic pentru război, deoarece administraţia Biden este "convinsă că liderii chinezi se gândesc" dacă să furnizeze echipamente militare "letale" Rusiei.

"Ar fi un pariu foarte riscant şi nechibzuit", a declarat Burns, adăugând că o astfel de mişcare nu ar putea decât să tensioneze şi mai mult relaţiile dintre cele mai mari două economii ale lumii. "De aceea, sper foarte mult că nu o vor face".

Burns a spus că liderul Chinei, Xi Jinping, a urmărit îndeaproape modul în care a evoluat războiul şi "cred că, în multe privinţe, a fost tulburat de ceea ce a văzut".

Directorul CIA a mai vorbit despre "unde a ajuns acum Rusia din cauza orgoliului lui Putin" şi a spus că, în sistemele autoritare, când "nimeni nu contestă" un lider, "poţi face nişte gafe uriaşe".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici