Directorul OMC: Ieşirea din OMC a SUA ar putea avea consecinţe dezastruoase

Ieşirea din Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) ar putea avea consecinţe dezastruoase, atât pentru economia globală, cât şi pentru cea americană, a avertizat Roberto Azevedo, directorul general al OMC, într-un interviu acordat Bloomberg.

640 afișări
Imaginea articolului Directorul OMC: Ieşirea din OMC a SUA ar putea avea consecinţe dezastruoase

Directorul OMC: Ieşirea din OMC a SUA ar putea avea consecinţe dezastruoase

"Scenariile nu vor fi bune pentru nimeni. Statele Unite reprezintă aproximativ 11% din comerţul global. Astfel că părăsirea organizaţiei ar reprezenta o lovitură. Dar ar fi o lovitură şi pentru Statele Unite", a declarat directorul general al OMC în cadrul interviului.

"Aşa ceva ar fi cel mai rău care s-ar putea întâmpla pentru o economie atât de conectată la nivel global precum cea americană", a mai adăugat Roberto Azevedo.

Dintre vulnerabilităţile la care ar fi expuse afacerile americane în situaţia părăsirii OMC, Roberto Azevedo a enumerat posibilitatea impunerii de noi taxe vamale asupra produselor americane şi riscul discriminării în raport cu afacerile ţărilor care ar rămâne în OMC.

Roberto Azevedo s-a mai arătat îngrijorat şi de creşterea numărului de măsuri protecţioniste, dar şi de anumite practici economice ale Chinei - griji care, conform directorului, ar fi împărtăşite şi de alţi membri ai OMC.

Nu în ultimul rând, Roberto Azevedo nu a exclus posibilitatea reformării OMC, un lucru solicitat recent de preşedintele american Donald Trump, de mai multe ori. De altfel, declaraţiile directorului general al OMC au venit la scurt timp de la o nouă rundă de ameninţări făcute de Donald Trump cu privire la scoaterea Statelor Unite din OMC în situaţia în care aceasta nu se va reforma.

Preşedintele american mai făcuse aluzii la renunţarea la apartenenţa de OMC şi in lunile precedente, în situaţia în care "nu va trata Statele Unite mai bine".

"OMC a tratat Statele Unite foarte rău, şi sper că îşi vor schimba atitudinea", a spus preşedintele american Donald Trump la începutul lunii iulie, pe marginea unei întrevederi bilaterale cu prim-ministrul olandez Mark Rutte.

"Dacă nu ne vor trata corespunzător, vom face ceva", a mai completat la acea dată Donald Trump.

Preşedintele american şi-a început atacurile la adresa OMC încă din 2016, atunci când, aflat în campanie electorală, caracteriza organizaţia drept un "dezastru".

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a fost fondată în 1995 şi are 164 de state membre, rolul ei fiind de a reglementa comerţul internaţional.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici