Directorul OMS avertizează asupra posibilităţii apariţiei unui al doilea val al gripei porcine

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a răspuns criticilor referitoare la faptul că ar fi reacţionat exagerat în cazul gripei porcine, avertizând că aceasta ar putea "reveni în forţă" în cursul lunii viitoare, relatează Finacial Times în ediţia electronică.

11 afișări
Imaginea articolului Directorul OMS avertizează asupra posibilităţii apariţiei unui al doilea val al gripei porcine

Directorul OMS avertizează asupra posibilităţii apariţiei unui al doilea val al gripei porcine (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În primul său interviu de la alerta cu privire la o eventuală pandemie a gripei, în urmă cu nouă zile, Margaret Chan, a declarat că sezonul de gripă, cu un debut mai slab în emisfera nordică, ar putea fi urmat de un al doilea val mai letal, după cum s-a întâmplat în 1918.

Potrivit ministrului mexican al Sănătăţii, Jose Angel Cordova, epidemia a trecut de punctul maxim de răspândire, "evoluţia epidemiei fiind acum în faza de diminuare".

Chan a avertizat însă că un declin aparent al ratei mortalităţii în interiorul şi în exteriorul oraşului Mexico nu înseamnă neapărat că pandemia ia sfârşit. "Sperăm ca virusul să se retragă, pentru că altfel ne îndreptăm către o epidemie puternică (...) Nu spun că va izbucni pandemia, dar (...) mai degrabă aş prefera să luăm măsuri mai severe decât este cazul decât să fim nepregătiţi".

În opinia lui Chan, eventuala ridicare a alertei de pandemie la nivelul şase, cel mai înalt, nu prespune în mod necesar că "fiecare ţară şi fiecare individ vor fi afectaţi" de mult mai multe decese, ci este mai degrabă "un semnal ca autorităţile sanitare să ia măsurile necesare", în supravegherea epidemiologică. Aceasta a recunoscut totodată frustrărilor legate de publicarea tardivă a informaţiilor legate de ameninţare virusului, insistând că Mexicul a fost foarte cooperant şi că "informaţiile încep să circule".

"Aceste state sunt copleşite. Alte state ar putea primi foarte multe informaţii de acum înainte. Dar oamenii trebuie să acorde mai mult timp pentru informaţii epidemiologice clinice şi de laborator", a explicat aceasta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici