Discursul lui Benjamin Netanyahu din Congresul SUA va fi cel mai important din cariera sa - presă

Discursul pe care urmează să îl susţină premierul israelian Benjamin Netanyahu, marţi, în Congresul american va fi probabil cel mai important din cariera sa şi unul care deja a pus în pericol relaţiile dintre SUA şi Israel, comentează Washington Post în ediţia electronică.

366 afișări
Imaginea articolului Discursul lui Benjamin Netanyahu din Congresul SUA va fi cel mai important din cariera sa - presă

Discursul lui Benjamin Netanyahu din Congresul SUA va fi cel mai important din cariera sa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Maţi dimineaţă, Netanyahu va înfrunta un preşedinte american şi va insista că viitorul Israelului şi al lumii esre pus în pericol de un "acord greşit" care ar urma să fie încheiat cu Iranul pe tema programului său nuclear.

De asemenea, este în joc şi viitorul politic al lui Netanyahu, care la două săptămâni după acest discurs fie va fi reales pentru un al patrulea mandat istoric de premier, fie va pierde puterea.

Netanyahu şi-a petrecut cele trei mandate de premier israelian concentrându-se pe pericolul reprezentat de Iran. Un Iran înarmat atomic ar avea "consecinţe catastrofale, nu doar pentru ţara mea şi nu doar pentru Orientul Mijlociu, ci pentru întreaga omenire", afirma el în primul său discurs din Congres, în 1996.

Susţinătorii săi spun că este prevăzător, iar criticii săi afirmă că Netanyahu avertizează de 20 de ani că "timpul se scurge" în ceea ce priveşte ameninţarea iraniană şi că este dispus să deterioreze relaţiile dintre SUA şi Israel printr-o confruntare inutilă cu Statele Unite, care nu aduce niciun beneficiu statului evreu.

Adversarii săi din Israel şi Statele Unite consideră că discursul este mai degrabă un plan cinic de a fi reales în urma scrutinului de la 17 martie, care se anunţă strâns, prin folosirea ameninţării iraniene şi prin opoziţia faţă de un preşedinte american care nu este foarte popular în Israel.

Marţi dimineaţă, în timp ce secretarul de Stat american John Kerry se va întâlni cu omologii săi în Elveţia pentru a redacta un acord cu Iranul care trebuie încheiat până la sfârşitul lui martie, Netanyahu va sta la tribuna Congresului şi le va spune americanilor că preşedintele Obama este fie nesăbuit, fie slab, fiind pe punctul de a încheia un pact cu diavolul.

El va avertiza, la fel ca în trecut, că americanii se joacă cu un regim radical iranian condus de clerici musulmani care neagă Holocaustul, susţine grupările teroriste şi regimul criminal din Siria şi jură să distrugă Israelul.

Consilierii premierului israelian au afirmat că autorul final al discursului va fi chiar Netanyahu, care îşi scrie singur textul pentru că se consideră nu doar o autoritate pe tema programului nuclear iranian, ci şi un expert în politică americană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici