Disensiuni între Rusia şi SUA privind termenii noului tratat START

Rusia şi Statele Unite se confruntă cu disensiuni în privinţa noului proiect de tratat pentru limitarea arsenalelor strategice, dezvăluie Washington Times.

50 afișări
Imaginea articolului Disensiuni între Rusia şi SUA privind termenii noului tratat START

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia îşi rezervă dreptul de a se retrage de la Tratatul pentru Reducerea Armelor Strategice (START) în cazul în care Statele Unite vor spori numărul rachetelor strategice.

La rândul său, Ellen Tauscher, subsecretarul de Stat american pentru Securitate internaţională şi Controlul armamentului, a declarat că noul acord START nu va conţine obligaţii pentru SUA în privinţa rachetelor strategice.

"Aşa cum am mai spus, preşedinţii s-au întâlnit în iulie şi au stabilit că există o legătură de interdependenţă între armamentul ofensiv strategic şi armamentul defensiv strategic. Dar nu există limite sau constrângeri în legătură cu ceea ce Statele Unite pot face cu sistemul de apărare al rachetelor strategice", subliniază Tauscher.

Diferenţele de interpretare în materie de apărare antirachetă ar putea determina soarta START când Washingtonul va trimite documentul Senatului spre ratificare.

"Nu este clar care sunt aşteptările în materie de apărare cu rachete sau în materie de negocieri ulterioare pe această temă. Există un angajament pentru discuţii ulterioare în materie de apărare antirachetă? Nu cred că vom şti asta până nu vom vedea termenii tratatului", a declarat John Bolton, fost director în cadrul Departamentului de Stat şi fost ambasador american la ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici