Disensiunile din Germania asupra nominalizării lui Leyen la preşedinţia CE. Ultimatumul transmis de succesoarea lui Merkel în CDU/ Tusk cere susţinere totală

Opoziţia social-democraţilor germani (SPD) faţă de preluarea preşedinţiei Comisiei Europene de către Ursula von der Leyen riscă să afecteze coaliţia de guvernare din Germania, a avertizat şefa formaţiunii politice Uniunea Creştin-Democrate (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer, relatează Reuters.

1491 afișări
Imaginea articolului Disensiunile din Germania asupra nominalizării lui Leyen la preşedinţia CE. Ultimatumul transmis de succesoarea lui Merkel în CDU/ Tusk cere susţinere totală

Oficial german: Opoziţia SPD faţă de numirea lui Leyen la preşedinţia CE poate afecta coaliţia

Liderii UE au nominalizat-o marţi pe Ursula von der Leyen, actualul ministru german al Apărării, pentru preluarea şefiei Comisiei Europene. Parlamentul European trebuie să aprobe însă decizia.

Cu toate acestea, Merkel trebuie să se abţină de la vot pentru că partidul Social-Democrat din Germania (SPD), partenerul său de coaliţie, se opune numirii lui Leyen.

"Dacă social-democraţii vor păstra această atitudine distructivă faţă de Ursula von der Leyen, acest lucru va afecta coaliţia", a declarat Kramp-Karrenbauer în cadrul unei întâlniri cu cancelarul austriac Sebastian Kurz.

Popularitatea formaţiunii politice SPD a scăzut în sondaje în urma rezultatelor alegerilor pentru Parlamentul European, care au avut loc în luna mai.

În urma rezultatelor alegerilor din mai, social-democraţii se află sub presiune, mai mulţi membrii făcând apel la retragerea din coaliţia lui Merkel şi formarea unei opoziţii.

Von der Leyen ar deveni prima femeie de la conducerea Comisiei Europene, înlocuindu-l pe Jean-Claude Juncker

Donald Tusk, mesaj de susţinere pentru Ursula von der Leyen pentru cea mai înaltă funcţie în Comisia Europeană

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat joi că Ursula von der Leyen, nominalizată pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, este dedicată menţinerii independenţei judiciare şi a libertăţii presei, conform Euronews.

„Întâlnirea cu von der Leyen de azi a fost foarte bună, este un candidat excelent pentru preşedinţia Comisiei, un prieten al Europei centrale şi de est, dedicată protejării statului de drept, cu viziunea de a menţine Uniunea Europeană unită”, a declarat Donald Tusk în urma unei întâlniri cu von der Leyen.

 

 

Mai multe state din estul Europei, printre care şi Polonia, nu au fost de acord cu nominalizarea lui Frans Timmermans în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene deoarece îl consideră prea dur în ceea ce priveşte protejarea statului de drept.

De asemenea, preşedintele Consiliului European a cerut joi Parlamentului European să o numească pe Ursula von der Leyen în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

În cazul în care pe 15 iulie va obţine aprobarea Parlamentului European, Ursula von der Leyen ar putea deveni prima femeie care ocupă funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici