Disidenţi ruşi şi chinezi, pe lista favoriţilor pentru Premiul Nobel pentru Pace

Disidenţi chinezi şi ruşi figurează pe lista favoriţilor pentru Premiul Nobel pentru Pace, care urmează să fie decernat vineri, la Oslo, riscând să genereze nemulţumiri în rândul autorităţilor din cele două ţări.

25 afișări
Imaginea articolului Disidenţi ruşi şi chinezi, pe lista favoriţilor pentru Premiul Nobel pentru Pace

Disidenţi ruşi şi chinezi, pe lista favoriţilor pentru Premiul Nobel pentru Pace

Disidenţii chinezi încarceraţi Gao Zhisheng şi Hu Jia sunt doi pretendenţi la aceste premii, potrivit directorului Institutului de studiere a păcii din Oslo (Prio). "Comitetul Nobel este interesat probabil de China de mai mulţi ani, dar este posibil ca până acum să nu fi găsit candidaţi care să se impună şi poate că nu a vrut să afecteze pregătirea Jocurilor Olimpice", a declarat Stein Toennesson.

"Jocurile Olimpice s-au încheiat cu succes (...) dar nu şi în privinţa drepturilor omului", a adăugat el.

La zece ani de de la decernarea Premiului Nobel lui Dalai Lama, un astfel de premiu oferit şi lui Gao Zhisheng, avocat autodidact care a fost exclus din barou şi lui Hu Jia, un militant pentru drepturile omului, ecologiei şi victimelor virusului HIV, ar risca să genereze nemulţumirea regimului chinez.

Printre alţi disidenţi menţionaţi se numără Wei Jingsheng şi Rebiya Kadeer, reprezentanta minorităţii musulmane uigure.

Premiul ar putea fi decernat şi unui militant rus pentru drepturile omului, avocata Lidia Iusupova, fostă reprezentantă a organizaţiei neguvernamentale Memorial şi a cărei activitate a contribuit la dovedirea crimelor comise în teritoriul său de origine, Cecenia.

Potrivit lui Jan Egeland, fostul coordonator al echipelor de urgenţă din cadrul ONU şi actual director al Institutului norvegian pentru Afaceri Externe (NUPI), este timpul să se pună în evidenţă conflictele sângeroase dar uitate din Africa, precum cele din Republica Democrată Congo (RDC).

Alte nume evocate sunt fostul ostatic columbian Ingrid Betancourt, liderul opoziţiei din Zimbabwe Morgan Tsavngirai, călugărul budist vietnamez Thich Quang Do, mediatorul finlandez Martti Ahtisaari, Agenţia ONU pentru alimentaţie şi agricultură (FAO) şi Programul alimentar mondial (PAM).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici