Dmitri Medvedev critică o Rusie "înapoiată şi coruptă"

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a lansat o critică virulentă la adresa Rusiei, calificând-o drept o ţară "înapoiată şi coruptă", cu o economie "primitivă", "o democraţie slabă" şi un popor "lipsit de iniţiativă", într-un editorial publicat joi.

30 afișări
Imaginea articolului Dmitri Medvedev critică o Rusie "înapoiată şi coruptă"

Dmitri Medvedev critică o Rusie "înapoiată şi coruptă" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În acest editorial intitulat "Rusia, înainte!" publicat de cotidianul liberal Gazeta.ru, preşedintele constată că cetăţenii ruşi, învingători ai nazismului în 1945, sunt "obligaţi să combată corupţia şi statul înapoiat" pentru ca ţara lor să se transforme într-una "modernă şi importantă".

"Trebuie (oare) să luăm cu noi în viitor o economie primitivă, bazată pe materiile prime, o corupţie endemică, vechiul nostru obicei de a ne baza pe stat, pe străinătate, pe o «doctrină universală», pe orice altceva decât pe noi înşine? Are vreun viitor Rusia încărcată cu astfel de poveri?", se întreabă preşedintele.

Criza economică mondială a demonstrat că "lucrurile nu merg deloc foarte bine" pentru Rusia, care nu a reuşit "în aceşti ultimi 20 de ani să se debaraseze de o dependenţă umilitoare faţă de materiile prime" şi a cărei economie "neglijează, ca în perioada sovietică, nevoile omului".

"Acest lucru demonstrează că nu am făcut tot ce era necesar în anii precedenţi. Sau că există multe lucruri pe care nu le-am făcut cum ar fi trebui", continuă preşedintele în ceea ce ar putea fi perceput ca o critică a predecesorului său, Vladimir Putin, devenit premier.

"Instituţiile democratice sunt în mare parte formate şi stabilizate, dar calitatea acestora este departe de ideal. Societatea civilă este slabă", adaugă Medvedev.

Preşedintele critică de asemenea "tendinţele paternaliste larg răspândite" care generează "o lipsă de iniţiativă şi un deficit de idei noi".

Medvedev susţine că Rusia trebuie să fie înarmată corespunzător

"Rusia trebuie să aibă un nivel de înarmare astfel ca nimănui să nu îi vină ideea să ne ameninţe ţara sau aliaţii", a mai declarat preşedintele Medvedev în editorialul publicat de Gazeta.ru.

Dmitri Medvedev a subliniat că Rusia a aspirat mereu să clădească o lume mai dreaptă.

El a amintit de asemenea că Rusia a fost vârful de lance în două coaliţii: în secolul al XIX-lea împotriva lui Napoleon şi în secolul al XX-lea împotriva naziştilor.

"Atât pe timp de pace, cât şi pe timp de război, poporul nostru a fost mereu de nădejde. Rusia a fost mereu un aliat fidel şi un partener cinstit în relaţiile economice şi diplomatice", a conchis preşedintele.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici