Dmitri Medvedev: Rusia şi SUA sunt aproape de un acord privind dezarmarea nucleară

Rusia şi Statele Unite sunt "pe cale de a finaliza un acord" în cadrul negocierilor pentru un tratat de dezarmare nucleară care va înlocui START 1, încheiat în 1991, a anunţat, luni, la Paris preşedintele rus Dmitri Medvedev.

12 afișări
Imaginea articolului Dmitri Medvedev: Rusia şi SUA sunt aproape de un acord privind dezarmarea nucleară

Dmitri Medvedev: Rusia şi SUA sunt aproape de un acord privind dezarmarea nucleară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem pe cale să finalizăm un acord asupra tuturor problemelor" abordate în timpul negocierilor, a precizat preşedintele rus, aflat într-o vizită de stat la Paris, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de omologul său francez Nicolas Sarkozy.

"Lucrăm deja asupra detaliilor textului. Sper ca aceste negocieri să ajungă la o concluzie într-un viitor apropiat", a adăugat el.

Tratatul de dezarmare pe care delegaţia rusă şi cea americană îl negociază de mai multe luni la Geneva va înlocui acordul START 1, încheiat în 1991 şi care a expirat la 5 decembrie 2009.

De la începutul anului, Moscova şi Washingtonul au declarat că sunt pe cale să încheie un acord, dar negocierile par să treneze, fără ca părţile să facă precizări despre motivele tergiversării.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev şi omologul său american Barack Obama au definit în iulie obiectivul limitării numărului de focoase nucleare între 1.500 şi 1.675 şi a numărului de vectori capabili să le transporte între 500 şi 1.100.

Negociatorii ruşi şi cei americani ai viitorului tratat de dezarmare nucleară, care va înlocui START, s-au întors la sfârşitul săptămânii trecute în ţările lor pentru consultări şi vor relua tratativele la 9 martie la Geneva, a anunţat luni la Washington o sursă americană.

"Ne aşteptăm ca negocierile să fie reluate la 9 martie la Geneva", a afirmat un diplomat la Washington, sub protecţia anonimatului.

Întrebat despre semnificaţia acestei pauze, şi în special dacă ar putea fi vorba despre dificultăţi neprevăzute, sursa a afirmat că "înseamnă că nu au trecut linia de sosire".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici