Documente ameninţătoare pentru Franţa, găsite în ascunzătoarea lui Osama ben Laden

Documente ameninţătoare pentru Franţa, găsite de americani în ascunzătoarea lui Osama ben Laden, au fost transmise Parisului, a declarat vineri o sursă internă din cadrul serviciilor de informaţii franceze.

392 afișări
Imaginea articolului Documente ameninţătoare pentru Franţa, găsite în ascunzătoarea lui Osama ben Laden

Documente ameninţătoare pentru Franţa, găsite în ascunzătoarea lui Osama ben Laden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Da, am primit documente de la prietenii noştri americani. Ca şi alte ţări occidentale", a precizat această sursă, confirmând parţial informaţiile publicate de revista Paris Match şi postul de radio France Info, cu două zile înainte de comemorarea a zece ani de la atacurile din 11 septembrie 2001.

Aceste documente provind din "ascunzătoarea lui ben Laden", unde liderul Al-Qaida a fost ucis de un comando american într-o casă din Abbottabad la 2 mai, la nord de Islamabad, a precizat sursa citată.

Printre aceste documente, "sunt sfaturi de ameninţări împotriva Franţei", dar ele sunt "descusute şi analizate în detaliu", potrivit acestei surse. Acestea sunt "mai mult intenţii decât recomandări", "mai mult un comentariu decât un decret religios (fatwa)", a adăugat sursa citată.

Contactate vineri seara de AFP, Direcţia centrală de informaţii interne (DCRI) şi Direcţia generală de securitate externă (DGSE) au refuzat să comenteze aceste informaţii.

În iunie, preşedintele Obama a dat asigurări că documentele recuperate din oraşul în care a fost eliminat Osama ben Laden arată că Al-Qaida "suferă enorm" şi este "incapabilă să îi înlocuiască eficient" pe liderii reţelei eliminaţi.

Între atentatele din 11 septembrie 2011 şi moartea sa, ben Laden a ameninţat explicit de mai multe ori Franţa, ultima dată în ianuarie 2011, într-un mesaj audio.

La câteva zile după decesul liderului Al-Qaida, directorul DCRI, Bernard Squarcini, a considerat că Franţa rămâne "ţinta numărul doi a Al-Qaida", după Statele Unite.

Autorităţile franceze consideră ameninţarea teroristă ridicată şi planul Vigipirate este la nivelul roşu, penultimul nivel, de la atentatele de la Londra, din iulie 2005. Acest plan mobilizează zilnic circa 2.000 de militari, poliţişti şi jandarmi.

Principalele subiecte de îngrijorare pentru serviciile franceze sunt ostaticii francezi, dintre care patru sunt reţinuţi în Sahel de AQMI (Al-Qaida în Maghrebul Islamic), atacuri împotriva intereselor franceze în străinătate şi filierele jihadiste care revin în Franţa după ce au luptat în Afganistan.

Militanţii islamişti sunt arestaţi în mod periodic, fiind suspectaţi că aparţin unor "filiale" ale combatanţilor, dintre care ultima a fost destructurată în mai.

Din 2001, poliţia franceză a arestat 914 islamişti radicali, dintre care 37 din ianuarie 2011, a dezvăluit vineri dimineaţa pentru France Info directorul general al poliţiei naţionale (DGPN).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici