Documentele secrete despre războiul din Afganistan fac dezvăluiri despre sute de victime civile - VIDEO

Cele peste 90.000 de pagini de documente militare secrete despre războiul din Afganistan, publicate de site-ul Wikileaks, cotidianul american New York Times şi Der Spiegel, fac dezvăluiri în legătură cu sutele de civili ucişi în acest conflict, relatează The Daily Express.

204 afișări
Imaginea articolului Documentele secrete despre războiul din Afganistan fac dezvăluiri despre sute de victime civile - VIDEO

Documentele secrete despre războiul din Afganistan fac dezvăluiri despre sute de victime civile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Casa Albă nu a dezminţit veridicitatea acestor rapoarte ale serviciilor americane de informaţii. Sursa scurgerii de informaţii pare să fie un analist militar american, arestat în Irak pentru dezvăluirea de infromaţii clasificate, potrivit publicaţiei britanice, care adaugă că în incidentele privind moartea unor civili au fost implicaţi şi militari britanici.

O parte dintre civili au fost ucişi în timpul unor lovituri aeriene, care au condus, în trecut, la proteste din partea Guvernului afgan. Un număr important de incidente, necunoscute anterior, par să apară în deschiderea focului, de către militari, împotriva unor şoferi neînarmaţi sau motociclişti, suspectaţi că ar fi putut comite atentate sinucigaşe.

De asemnea, în documentele americane sunt înregistrate o serie de incidente în care trupele britanice au deschis focul, în Kabul, în octombrie şi noiembrie 2008. Ele se încheie cu uciderea fiului unui general afgan.

"Investigaţia se află sub controlul britanicilor. Nu putem obţine informaţii complete", se arată într-un raport asupra unui asemenea incident armat. Incidente similare, petrecute în Helmand, în care au fost implicate commandouri din cadrul Marinei Regale britanice, au avut loc într-un interval de şase luni, la sfârşitul lui 2008.

Ministerul britanic al Apărării a anunţat că nu poate confirma aceste informaţii. "Nu am fost în măsură să coroborăm aceste afirmaţii, din cauza perioadei prea scurte de timp, şi ar fi nepotrivit să facem speculaţii asupra anumitor cazuri, fără verificări suplimentare asupra acestor presupuse acţiuni", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

Documentele dezvăluie, de asemenea, că Statele Unite au mobilizat unităţi ale forţelor secrete, cu ordinul de a "ucide sau captura" lideri talibani.

Acestea îi acuză pe americani de acoperirea unor dovezi, potrivit cărora talibanii ar fi achiziţionat rachete şi potrivit cărora forţele de coaliţie utilizează tot mai multe drone controlate de la o bază militară din Nevada.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici