Dodon condamnă iniţiativa creării unui BATALION militarizat mixt moldo-românesc/ MĂSURILE anunţate de liderul de la Chişinău

Preşedintele moldovean Igor Dodon a condamnat, miercuri, iniţiativa creării unui batalion militarizat mixt moldo-românesc, după ce ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, s-a declarat în favoarea acestui demers.

2297 afișări
Imaginea articolului Dodon condamnă iniţiativa creării unui BATALION militarizat mixt moldo-românesc/ MĂSURILE anunţate de liderul de la Chişinău

Igor Dodon condamnă iniţiativa creării unui BATALION militarizat mixt moldo-românesc

"Condamn în cel mai categoric mod iniţiativa creării unui batalion militarizat mixt moldo-românesc. Acest lucru reprezintă încă un pas pe calea suprimării statutului de neutralitate permanentă a Republicii Moldova şi a securităţii noastre naţionale. Am convingerea că orice tentative de a crea careva subdiviziuni militare comune cu alte state, cu atît mai mult membre NATO, sînt categoric inacceptabile pentru un stat neutru, precum este Republica Moldova. Semnarea unor acorduri difuze privind crearea de batalioane militarizate mixte constituie o încălcare directă a prevederilor Constituţiei Republicii Moldova", a transmis Dodon prin intermediul contului de Facebook.

Liderul de la Chişinău a subliniat că "legea Supremă a Republicii Moldova spune clar că Republica Moldova este stat neutru".

"Având în vedere faptul că astfel de iniţiative, pe lângă inaugurarea oficiului NATO la Chişinău, invitaţiile permanente adresate Armatei Naţionale de a participa la exerciţii militare organizate de blocul militar NATO, capătă un caracter sistematic, am cerut autorităţilor competente explicaţiile de rigoare şi am dispus să fie luate toate măsurile în conformitate cu prevederile legale în raport cu persoanele care au admis astfel de acţiuni. În calitatea mea de preşedinte şi garant al Constituţiei, nu voi permite să fim implicaţi în jocuri geopolitice, care doar dăunează ţării noastre", a mai precizat Igor Dodon.

Ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, a declarat la Chişinău că sprijină înfiinţarea unui batalion mixt al Armatei Naţionale a Republicii Moldova şi Forţelor Armate ale României după modelul batalionului mixt româno-ungar, Tisa. Fifor a făcut declaraţia după convorbiri cu omologul său moldovean, Eugen Sturza.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici