Doi angajaţi ai ambasadei Marii Britanii în Iran au fost eliberaţi

Doi dintre cei patru angajaţi ai ambasadei Marii Britanii care au fost reţinuţi în Iran au fost eliberaţi în ultimele două zile, a anunţat miercuri Ministerul Afacerilor Externe, adăugând că se interesează de soarta unei a treia persoane.

16 afișări
Imaginea articolului Doi angajaţi ai ambasadei Marii Britanii în Iran au fost eliberaţi

Doi angajaţi ai ambasadei Marii Britanii în Iran au fost eliberaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Din cei nouă angajaţi ai ambasadei care au fost arestaţi sâmbătă ca urmare a manifestaţiilor împotriva realegerii preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, cinci au fost eliberaţi luni. Potrivit presei iraniene, cel mult trei persoane se aflau încă în arest miercuri.

"Potrivit ultimelor evenimente doi dintre angajaţii noştri au fost eliberaţi în ultimele două zile", a precizat Ministerul de Externe într-un comunicat. "Încercăm de asemenea să obţinem confirmarea, ca urmare a informaţiilor presei iraniene, cum că un alt angajat al nostru ar fi fost eliberat astăzi".

Press TV, un canal al televiziunii iraniene în limba engleză, anunţase anterior că trei angajaţi au fost eliberaţi şi că unul singur a rămas în detenţie, dar fără a preciza când au fost eliberaţi ceilalţi şi fără a cita sursele.

Agenţia iraniană FARS, menţionase anterior că trei angajaţi locali ai ambasadei britanice erau în continuare în arest, de asemenea fără a da detalii.

"Prioritatea noastră absolută rămâne în continuare obţinerea eliberării tuturor angajaţilor ambasadei britanice", preciza Ministerul de Externe. "Continuăm discuţiile intense cu autorităţile iraniene şi cu partenerii noştri internaţionali pentru rezolvarea acestui caz".

Autorităţile iraniene au acuzat ambasada britanică că şi-ar fi mobilizat angajaţii în cadrul manifestaţiilor opoziţiei pentru a provoca revolte. Londra a dezminţit şi condamnat "hărţuirea" angajaţilor săi la Teheran.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici