Doi candidaţi la o primărie din Mexic au fost ucişi în mai puţin de 12 ore

Doi candidaţi la primăria din Maravatío, statul mexican Michoacán, au fost ucişi în mai puţin de 12 ore. Incidentele au avut loc într-un climat tensionat, la doar câteva zile înainte de începerea oficială a campaniei electorale.

277 afișări
Imaginea articolului Doi candidaţi la o primărie din Mexic au fost ucişi în mai puţin de 12 ore

Sursa foto: AP

Prima victimă, Miguel Ángel Zavala Reyes, candidat al partidului Morena, a fost împuşcat mortal luni după-amiază. Zavala Reyes, medic de profesie, a fost atacat în timp ce se afla în maşina sa, la ieşirea din clinica unde lucra. El era un membru al Mişcării de Regenerare Naţională şi anunţase în noiembrie intenţia de a candida pentru primăria Maravatío, scrie El Pais.

La doar câteva ore distanţă, a avut loc şi al doilea atac asupra candidatului Armando Pérez Luna, membru al Partidului Acţiune Naţională (PAN). El a fost împuşcat de doi bărbaţi aflaţi pe o motocicletă pe strada Jesús Romero Flores. Pérez Luna, lider în regiune şi fost consilier, îşi anunţase candidatura pentru primăria Maravatío în ianuarie anul trecut.

Procuratura statului a informat că a început anchete pentru a clarifica ambele crime, fără a menţiona încă activitatea politică în care erau implicaţi cei doi bărbaţi.

Guvernatorul statului Michoacán, Alfredo Ramírez Bedolla, a avertizat asupra pericolelor la care sunt expuşi cei care aspiră la funcţii electorale şi a subliniat că doritorii pot cere sprijinul echipei sale pentru securitate.

Pe 19 octombrie anul trecut, bărbaţi înarmaţi l-au răpit şi împuşcat mortal pe Dagoberto García Reyes, un lider Morena care aspira, de asemenea, la primăria Maravatío.

Cu doar câteva zile înainte de începerea oficială a campaniei electorale în Mexic - înaintea celui mai mare proces electoral din istoria ţării, care va avea loc pe 2 iunie - există deja 21 de crime legate de violenţa politico-electorală, o cifră care include nu doar politicieni, ci şi funcţionari publici şi chiar membri ai familiilor legate de politicieni, potrivit raportului Votar entre balas, realizat de organizaţia Data Cívica.

În această regiune a statului Michoacán operează cartelurile Jalisco Nueva Generación (CJNG), La Familia Michoacana şi Los Caballeros Templarios, grupuri care luptă pentru controlul diferitelor activităţi ilicite din estul statului.

În cursul lunii ianuarie, cel puţin cinci candidaţi sau aspiranţi la funcţii alese au fost ucişi în Mexic.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici