Doi hispanici, guvernatori în New Mexico şi Nevada, în urma scrutinului din Statele Unite

Republicanii de origine hispanică Susana Martinez şi Brian Sandoval au fost aleşi, marţi, guvernatori ai statelor New Mexico şi, respectiv, Nevada, potrivit estimărilor presei americane, Martinez fiind prima femeie hispanică la conducerea unui stat american.

14 afișări
Imaginea articolului Doi hispanici, guvernatori în New Mexico şi Nevada, în urma scrutinului din Statele Unite

Brian Sandoval (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Susana Martinez, în vârstă de 51 de ani, a învins-o pe democrata Diane Denish, viceguvernatorul statului New Mexico (sud-vest). Ea îi succedă în funcţie democratului Bill Richardson, de origine hispanică, ales pentru prima dată în 2002 şi reales în 2006.

Născută la El Paso, în Texas, Martinez este procuror de 13 ani, fiind cunoscută pentru intransigenţa sa, în comitatul Dona Ana.

Potrivitului site-ului ei pe Internet, ea provine dintr-o familie care face parte din "clasa medie muncitoare". Părinţii săi conduc o societate de pază, o muncă pe care Martinez a exercitat-o în tinereţe, în timp ce studia dreptul la Universitatea din Oklahoma.

Ea a făcut campanie pentru reducerea cheltuielilor publice, scăderea impozitelor şi lupta împotriva corupţiei. Se opune avortului.

Brian Sandoval, în vârstă de 47 de ani, este un judecător federal. El a câştigat alegerile în faţa lui Rory Reid, fiul liderului majorităţii democrate în Senat, Harry Reid.

"Am reuşit! Vă mulţumesc pentru susţinere", scrie el pe site-ul său.

În pofida unui slogan de campanie care-l prezintă ca "primul hispanic care ar putea conduce Nevada", un stat din vestul ţării, în care electoratul latino-american reprezintă 12 la sută din totalul alegătorilor, Sandoval nu precizează, în biografie, originea sa. El s-a aflat, în plus, în centrul unei polemici, vara trecută, pentru afirmaţii pe care le-ar fi făcut pentru un post în limba spaniolă al reţelei Univision. "Copiii mei nu se consideră latino", ar fi declarat el.

Însurat şi tatăl a trei copii, Sandoval a fost numit, în 2005, de fostul preşedinte, George W. Bush, judecător federal al districtului Nevada. Astfel, el devenea primul magistrat federal de origine hispanică.

Susana Martinez şi Brian Sandoval au fost aleşi în cadrul alegerilor americane de la jumătatea mandatului, în urma cărora republicanii au preluat controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, dar nu şi asupra Senatului, producând o înfrângere serioasă preşedintelui democrat, Barack Obama, care va fi nevoit să guverneze cu ei, răspunzând îngrijorărilor americanilor cu privire la economie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici