Doi tineri ar fi plănuit uciderea procurorului din St. Louis şi şefului poliţiei din Ferguson - presă

Doi bărbaţi inculpaţi săptămâna trecută pentru infracţiuni la regimul armelor plănuiau un atentat cu bombă la Gateway Arch, în centrul oraşului Saint Louis din statul Missouri, şi uciderea procurorului ţinutului St. Louis şi a şefului poliţiei din Ferguson, relatează St. Louis Post-Dispatch online.

192 afișări
Imaginea articolului Doi tineri ar fi plănuit uciderea procurorului din St. Louis şi şefului poliţiei din Ferguson - presă

Doi tineri ar fi plănuit uciderea procurorului din St. Louis şi şefului poliţiei din Ferguson - presă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit site-ului publicaţiei locale, surse apropiate investigaţiei nu erau sigure dacă cei doi suspecţi ar fi fost în măsură să-şi pună planurile în aplicare, după ce au cumpărat ceea ce credeau că este o bombă artizanală de la poliţişti sub acoperire. Ei voiau să achiziţioneze încă două bombe, potrivit aceloraşi surse, dar nu au putut să facă acest lucru până când cardul bancar al prietenei unuia nu a fost alimentat.

Un act de acuzare, în care nu sunt menţionate bombe sau asasinate, a fost trimis la un tribunal federal pe 19 noiembrie şi a fost prezentat vinerea trecută, la arestarea lui Brandon Orlando Baldwin şi Olajuwon Ali Davis. Adresele acestora şi vârsta lui Baldwin nu au fost făcute publice, iar Davis are 22 de ani.

Arestarea a fost operată cu trei zile înainte ca procurorul ţinutului St Luois McCulloch să anunţe că un mare juriu nu l-a pus sub acuzare pe poliţistul alb din Ferguson Darren Wilson pentru uciderea tânărului de culoare Michael Brown în vară. Anunţul a provocat jafuri şi incendieri la Ferguson.

Potrivit acuzării, Baldwin a spus, în perioada 1-13 noiembrie, la un magazin de arme de foc din Hazelwood că vrea să cumpere pentru el două pistoale de tip Hi-Point, de calibrul .45, dar acestea erau de fapt pentru altă persoană. El mai este cunoscut şi ca Brandon Muhammad, potrivit unor documente judiciare, iar Davis poartă numele de familie Ali, a precizat avocatul său. Ambii riscă să fie acuzaţi de complicitate la întocmirea unei declaraţii scrise false în legătură cu achiziţionarea de arme de foc.

Aceleaşi surse au declarat că urmează să fie formulate acuzaţii suplimentare cu privire la complotul de atentat cu bombă şi că Davis este considerat liderul, iar poliţia l-a înregistrat video în secret.

Unul dintre suspecţi plănuia, potrivit surselor citate, să plaseze o bombă pe puntea de observaţie din vârful Arcului, în pofida "controalelor la fel de dure ca pe aeroport" la accesul în instalaţie. Nu era clar dacă suspecţii voiau să-i omoare pe procurorul McCulloch şi pe şeful poliţiei din Ferguson Thomas Jackson în atentate cu bombă, în contextul în care ambii oficiali au devenit ţinte ale unor critici şi proteste la nivel naţional după uciderea lui Brown.

Autorităţile locale şi federale au emis mandate de percheziţii la două clădiri, una în oraşul Saint Louis, iar cealaltă în nordul ţinutului St Louis. Baldwin şi Davis au pledat nevinovat marţi, într-o audiere, iar procurorii au cerut menţinerea în arest până la proces. Un agent FBI a fost prezent, iar probe foto şi video erau pregătite să fie utilizate. Însă ambii suspecţi au renunţat la dreptul de eliberare pe cauţiune, audierea fiind oprită.

Davis a vorbit, luna trecută, la o reuniune a organizaţiei New Black Panther într-o o biserică din Ferguson, despre uciderea lui Brown de către poliţie. Organizaţia a emis un comunicat de presă în care cataloghează acuzaţiile cu privire la atacuri cu bombă şi asasinate "total nefondate" şi "fabricate piesă cu piesă şi fără fundament".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici