Donald Trump se oferă să medieze discuţiile privind criza din Qatar

Preşedintele american Donald Trump a declarat, joi, că este dispus să intervină şi să medieze cea mai gravă dispută din ultimele decenii între unele state arabe din Golf şi Qatar, fiind de părere că o înţelegere ar putea fi obţinută rapid, relatează site-ul agenţiei Reuters.

270 afișări
Imaginea articolului Donald Trump se oferă să medieze discuţiile privind criza din Qatar

Donald Trump se oferă să medieze discuţiile privind criza din Qatar

"Dacă pot ajuta la medierea discuţiilor între Qatar şi, în special, Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită, sunt dispus să fac acest lucru şi cred că aţi avea un acord obţinut foarte rapid", a spus Trump, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu emirul Kuwaitului, şeicul Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Bahrain au tăiat legăturile diplomatice şi comerciale cu Qatar la 5 iunie, suspendând rutele aeriene şi maritime către cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate din lume şi care găzduieşte cea mai mare bază militară americană din regiune.

Aceste ţări susţin că regimul de la Doha destabilizează regiunea prin sprijinirea unor reţele teroriste precum Stat Islamic şi Al-Qaida şi printr-o relaţie apropiată cu Iranul. Qatar a respins aceste acuzaţii.

Kuwaitul a încercat să medieze disputa, iar şeicul Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah a primit o scrisoare din partea Qatarului, care şi-a exprimat dorinţa de a negocia lista cu 13 cereri din partea statelor vecine.

"Ceea ce este important e că am prevenit orice acţiune militară. Ştim că nu toate dintre cele 13 cereri sunt acceptabile, în special cele care ţin de suveranitatea Qatarului. Dar o mare parte dintre acestea vor fi rezolvate", a spus Sabah.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici