Donald Tusk contestă cotele UE pentru refugiaţi şi propune reţinerea extracomunitarilor 18 luni

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a catalogat drept "periculoasă" atitudinea Germaniei faţă de extracomunitari, părând să conteste cotele obligatorii privind distribuirea refugiaţilor şi propunând ţinerea imigranţilor 18 luni în centre speciale, pentru a fi monitorizaţi.

2259 afișări
Imaginea articolului Donald Tusk contestă cotele UE pentru refugiaţi şi propune reţinerea extracomunitarilor 18 luni

Donald Tusk contestă cotele UE pentru refugiaţi şi propune reţinerea extracomunitarilor 18 luni

Referindu-se la politicile cancelarului german, Angela Merkel, Donald Tusk a declarat: "Unii lideri politici cred că acest val de imigranţi este prea mare pentru a fi oprit. Sunt absolut sigur că putem spune că acest val de imigranţi nu este prea mare pentru a fi oprit. Dar această schimbare de abordare trebuie să fie expresia unui efort comun. Nu trebuie să fie doar abordarea unui singur lider... Cred că trebuie să aşteptăm o schimbare de atitudine, o detaşare de această politică periculoasă pentru aceste vremuri".

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat recent că viitorul Spaţiului Schengen depinde de disponibilităţile statelor UE de a participa la o schemă permanentă de distribuire a refugiaţilor pe baza cotelor obligatorii. România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată prin sistemul majorităţii calificate.

Donald Tusk a declarat, într-un interviu acordat ziarului The Guardian, că nu există o majoritate a statelor europene favorabilă cotelor obligatorii privind distribuirea refugiaţilor. "Nu există nicio majoritate în Europa în privinţa următoarei etape de relocare a refugiaţilor. Şi nu doar din cauza ţărilor central şi est-europene; sunt şi alte ţări", a spus preşedintele Consiliului European.

"Toate statele membre vor fi pregătite pentru o mai mare solidaritate doar dacă vor observa o înclinaţie mai mare a Uniunii Europene spre protejarea frontierelor externe", a subliniat Tusk.

"Iar problema nu este doar reducerea fluxului de imigranţi. Nu trebuie să ignorăm securitatea. Pentru monitorizarea imigranţilor şi refugiaţilor este necesar mai mult de un minut în care să fie luate amprentele digitale. În legislaţia internaţională şi în cea europeană avem regula celor 18 luni pentru monitorizare. Imigranţii pot şi trebuie reţinuţi atât timp cât este necesar", a explicat Tusk.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici