Donald Tusk: Cotele obligatorii de refugiaţi s-au dovedit a fi ineficiente şi au generat dezbinare. Politica UE în materie de migraţie necesită reforme

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a declarat, miercuri, că sistemul de cote obligatorii pentru relocarea refugiaţilor la nivelul Uniunii Europene s-a dovedit a fi "ineficient" şi a generat "dezbinare" în rândul statelor membre, relatează site-ul agenţiei Anadolu.

688 afișări
Imaginea articolului Donald Tusk: Cotele obligatorii de refugiaţi s-au dovedit a fi ineficiente şi au generat dezbinare. Politica UE în materie de migraţie necesită reforme

Donald Tusk: Cotele obligatorii de refugiaţi s-au dovedit a fi ineficiente şi au generat dezbinare. Politica UE în materie de migraţie necesită reforme

"Problema cotelor obligatorii a generat extrem de multă dezbinare, iar abordarea a primit o atenţie disproporţionată în lumina impactului său direct. În acest sens, s-a dovedit a fi ineficientă", a precizat Tusk, într-un scrisoare adresată membrilor Consiliului European, înaintea summitului din perioada 14-15 decembrie.

În timp ce Tusk a fost de acord că politica UE în materie de migraţie necesită reforme, el le-a cerut liderilor UE "să găsească modalităţi de combinare a responsabilităţii şi a solidarităţii" şi a propus soluţionarea problemei până în iunie 2018.

Comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, a condamnat comentariile lui Tusk, descriindu-le drept "inacceptabile" şi "anti-europene".

În cadrul unei conferinţe de presă la Strasbourg, Avramopoulos a precizat că scrisoarea lui Donald Tusk "ignoră toată munca pe care am depus-o în ultimii ani şi subminează unul dintre pilonii principali ai proiectului european, principiul solidarităţii".

În urmă cu doi ani, Comisia Europeană a aprobat un plan privind relocarea a 160.000 de refugiaţi din Italia şi Grecia în celelalte state membre UE, dar până în prezent doar 30.000 de persoane au fost primite în alte ţări.

În afară de Finlanda, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Malta şi Suedia, cotele de primire a refugiaţilor pentru celelalte ţări erau sub 50%. Polonia, Ungaria şi Cehia au refuzat să accepte refugiaţi, iar Comisia Europeană s-a adresat Curţii Europene de Justiţie. Procesele ar putea conduce la sancţiuni financiare pentru aceste state membre, dar pot trece luni sau ani până la soluţionarea disputei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici