Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: Nu a fost o zi bună nici pentru UE, nici pentru Londra. Brexit poate spori unitatea europenilor

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a abordat cu sobrietate şi gravitate primirea scrisorii semnate miercuri de către Theresa May, premierul Marii Britanii, privind ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, explicând că Brexit poate contribui la sporirea solidarităţii europenilor.

412 afișări
Imaginea articolului Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: Nu a fost o zi bună nici pentru UE, nici pentru Londra. Brexit poate spori unitatea europenilor

Donald Tusk: Nu a fost o zi bună nici pentru UE, nici pentru Londra. Brexit poate spori unitatea europenilor (Imagine: AFP/ Arhiva Mediafax Foto)

"Nu este o zi bună nici pentru europeni, nici pentru britanici. Ce să vă zic mai mult? Ne lipsiţi deja", a declarat Tusk, citat de ziarul Le Monde, recunoscând implicit că programul de ieşire a Marii Britanii din UE reprezintă un pas înapoi pentru construcţia europeană.

În privinţa procesului de desprindere a Marii Britanii de Blocul comunitar, "mandatul nostru este clar, de a proteja interesele celorlalte 27 de state membre ale Uniunii, iar prioritatea va fi minimalizarea efectelor negative asupra cetăţenilor şi economiei europene. Poate că Brexitul ne va uni mai mult", a precizat Tusk.

În cursul zilei de vineri, 31 martie, Donald Tusk va formula propunerile de măsuri către statele membre în legătură cu procesul de ieşire a Marii Britanii din blocul comunitar. Ulterior, vor avea loc o serie de întâlniri preliminare pentru summitul din 29 aprilie, summit în care liderii europeni trebuie să ratifice astfel de măsuri.

În principal, UE vrea să protejeze piaţa comună, spaţiul celor 500 de milioane de consumatori şi cele patru libertăţi de mişcare (bunuri, servicii, capital şi persoane). Totodată, până la ieşirea efectivă din UE, nu se pune problema recăpătării de către Marea Britanie a controlului asupra imigraţiei ori sustragerii de la deciziile Curţii Europene de Justiţie.

Uniunea Europeană va cere Londrei să respecte toate obligaţiile privind bugetul comunitar. Potrivit unor informaţii vehiculate la Bruxelles, Guvernul May trebuie să achite restanţe financiare estimate la aproape 60 de miliarde de euro. Pe lista de priorităţi se află şi protejarea drepturilor sociale a peste trei milioane de europeni care trăiesc în Marea Britanie, precum şi prezervarea păcii de la Belfast, aspect care vizează modificarea unei graniţe cu Irlanda şi care ameninţă stabilitatea politică din Irlanda de Nord.

Totodată, europenii au transmis că vor apăra principiul unei secvenţieri a discuţiilor cu Marea Britanie. Prin urmare, nu vor exista tratative pentru un acord comercial cu Guvernul May atât timp cât britanicii nu acceptă termenii de principiu ai retragerii.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici