Două treimi dintre americani continuă să susţină pedeapsa capitală

Aproape doi americani din trei sunt în favoarea pedepsei cu moartea, o tendinţă stabilă de zeci de ani, iar aproape jumătate dintre ei cred că ar trebui aplicată în mai multe cazuri, potrivit unui sondaj publicat marţi de institutul Gallup.

25 afișări
Imaginea articolului Două treimi dintre americani continuă să susţină pedeapsa capitală

Două treimi dintre americani continuă să susţină pedeapsa capitală (Imagine din arhivă; Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 65 la sută dintre americani se pronunţă în favoarea pedepsei cu moartea pentru persoanele găsite vinovate de omor şi 31 la sută se opun acesteia, potrivit sondajului.

Tendinţa este stabilă începând din 1936, când institutul Gallup a început să sondeze opinia publică americană pe acest subiect, în acea perioadă 59 la sută susţinând pedeapsa cu moartea. Tendinţa în favoarea pedepsei capitale a înregistrat un maxim (80 la sută) în 1994, epocă în care criminalitatea făcea parte din preocupările majore ale americanilor, subliniază Gallup.

Ancheta arată de asemenea că aproape jumătate dintre americani (49 la sută) cred că pedeapsa cu moartea nu este acordată destul de des, chiar dacă 59 la sută dintre ei apreciază că o persoană nevinovată a putut fi executată în cursul ultimilor cinci ani.

Americanii cred în proporţie de 24 la sută că pedeapsa cu moartea este pronunţată suficient de des, în timp ce 20 la sută cred că ea este pronunţată prea des, cifră aflată în creştere în raport cu anii trecuţi.

Susţinătorii pedepsei cu moartea sunt mai numeroşi printre republicani (81 la sută) decât printre democraţi (48 la sută).

Sondajul a fost realizat prin telefon în perioada 1-4 octombrie, pe un eşantion de 1.013 persoane în vârstă de peste 18 ani şi are o marjă de eroare de patru puncte procentuale.

Statele Unite au executat 40 de condamnaţi la moarte de la începutul anului 2009.

La 15 septembrie, un condamnat la moarte din Ohio, Romell Broom, a aşteptat două ore pentru ca echipa de execuţie să-i găsească o venă pentru a-i administra injecţia letală, înainte de a se întoarce în viaţă în celula sa, fapt fără precedent în Statele Unite în ultimii 60 de ani.

Execuţia ratată a relansat dezbaterea privind această metodă de execuţie, a cărei punere în aplicare a întâmpinat numeroase dificulăţi în ultimii ani, dar care a fost validată de Curtea Supremă din Statele Unite în 2008.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici