Dragnea, atacat de o altă publicaţie franceză cunoscută, după Le Figaro. Le Monde: România, pe calea Ungariei şi a Poloniei

Evenimentul promitea să fie un simbol al integrării cu succes a României în UE, care va prelua de la 1 ianuarie preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, dar atrage, în mod contrar, atenţia asupra exceselor partidului care se află la putere la Bucureşti, relatează publicaţia Le Monde.

2059 afișări
Imaginea articolului Dragnea, atacat de o altă publicaţie franceză cunoscută, după Le Figaro. Le Monde: România, pe calea Ungariei şi a Poloniei

Dragnea, atacat de o altă publicaţie franceză cunoscută, după Le Figaro. Le Monde: România, pe calea Ungariei şi a Poloniei

În cauză se află atacurile repetate ale Partidului Social Democrat (PSD), în special ale liderului său, Liviu Dragnea, împotriva sistemului judiciar local. Moştenitor al fostului Partid Comunist, PSD a dominat politica românească aproape continuu de la căderea lui Ceauşescu în 1989. În mod oficial, România a cunoscut o schimbare naţional-conservatoare recentă, care trezeşte temerea că România, mult timp printre statele cele mai pro-europene ale continentului, se alătură taberei vecinilor suveranişti maghiari sau polonezi, se arată în articolul Le Monde.

Chiar dacă o preşedinţie rotativă este lipsită de o putere reală, simbolul este nefericit într-un moment în care atacurile asupra statului de drept sunt în creştere în est. În următoarele şase luni, Bucureştiul va trebui să decidă dacă va include în agenda Consiliului procedura foarte sensibilă de sancţiuni împotriva Varşoviei şi Budapestei pentru atacurile lor asupra independenţei sistemului judiciar, se mai arată în articol.

Cu toate acestea, Liviu Dragnea, cel mai puternic om politic român, deja condamnat pentru acuzaţii de fraudă electorală şi corupţie în alte două cazuri, este el însuşi angajat într-o cursă contra cronometru cu justiţia pentru a scăpa de închisoare, potrivit Le Monde.

Lipsit de funcţia de prim-ministru din cauza cazierului său judiciar, dl. Dragnea a adoptat doi ani de reformă a sistemului penal de către un guvern aflat sub controlul său. Dacă sistemul judiciar românesc arăta deficienţe reale, aceste reforme, adoptate fără consultare şi uneori cu simple ordonanţe, au ca scop să slăbească lupta împotriva corupţiei, una dintre principalele realizări ale aderării la UE, precizează autorul articolului.

În doi ani, guvernul a eliminat şeful procuraturii anticorupţie, a redus infracţiunile de corupţie în Codul Penal şi a instituit un inspectorat pentru judecători sub controlul Ministerului Justiţiei. Într-un raport vitriolic, publicat la 13 noiembrie, Comisia Europeană a cerut Bucureştiului să reconsidere aceste reforme, conform autorului Jean-Baptiste Chastand.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici