Dragu: Inflaţia în Republica Moldova a scăzut de la 34% la 4%

  • Guvernatoarea Băncii Naţionale a Moldovei, Anca Dragu, declară la RFI că este încrezătoare că inflaţia va continua să scadă anul acesta.
  • Ea precizează că inflaţia s-a redus cu 30% într-un an şi jumătate, în Republica Moldova.
945 afișări
Imaginea articolului Dragu: Inflaţia în Republica Moldova a scăzut de la 34% la 4%

Dragu: Inflaţia în Republica Moldova a scăzut de la 34% la 4%

Anca Dragu spune că "inflaţia în Republica Moldova a scăzut de la un vârf de peste 34% în octombrie 2022 la puţin peste 4% în februarie. Suntem încrezători că acest trend de reducere a inflaţiei, de dezinflaţie, se păstrează".

„Cea mai mare influenţă au avut-o măsurile din piaţa de energie, pentru că Republica Moldova era dependentă total de gazul rusesc. Criza de pe piaţa de energie în contextul războiului a făcut ca această componentă să aibă un impact covârşitor asupra preţurilor. Imediat după declanşarea acestei crize, UE şi în special România, ca parte a Uniunii, a ajutat procesul de interconectare a Republicii Moldova cu sistemul de energie electrică şi gaze naturale, astfel încât această dependenţă s-a dus către zero. Deci pe de o parte, faptul că ţara s-a desprins de dependenţa de gazul rusesc, combinate cu măsuri guvernamentale care au redus facturile la gaze şi energie electrică, mai ales pentru persoanele vulnerabile. Apoi şi contextul internaţional desigur a ajutat şi o cerere internă mai scăzută”, adaugă Dragu.

Guvernatoarea BNM spune că ţinta de inflaţie de 5% pe anul 2024 este fezabilă: "Da, absolut. Avem ţinta de 5%, cu un coridor de plus minus 1,5 puncte procentuale, deci suntem în acest coridor. Această ţintă şi coridorul sunt corelate cu potenţialul de creştere economică a ţării (...). Anticipăm să rămânem sub 5% în 2024, cam asta este prognoza noastră de bază. Sigur, întotdeauna, prognoza poate suferi modificări, în funcţie de factori exogeni, care sunt dincolo de controlul Băncii Naţionale".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici