Dreapta şi stânga la egalitate în sondaje, cu două săptămâni înainte de alegerile din Grecia

Partidul conservator Noua Democraţie (ND) şi stânga radicală Syriza se află la egalitate, cu două săptămâni înainte de alegerile legislative din Grecia, prevăzute pentru 17 iunie, potrivit ultimelor sondaje date publicităţii.

216 afișări
Imaginea articolului Dreapta şi stânga la egalitate în sondaje, cu două săptămâni înainte de alegerile din Grecia

Dreapta şi stânga la egalitate în sondaje, cu două săptămâni înainte de alegerile din Grecia (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Două dintre aceste sondaje date publicităţii vineri dau drept câştigătoare Noua Democraţie, dar cu o cifră inferioară marjei de eroare de 3 la sută, în timp ce al treilea indică un avantaj de 6 la sută pentru Syriza, partidul cu cea mai mare creştere în decurs de o săptămână.

În total, ND este creditată cu un scor de 25,5-26,5 la sută, faţă de Syriza, care variază de la 23,6 la 31,5 la sută. Aceste rezultate ar obliga orice câştigător să facă alianţe guvernamentale, pentru a atinge pragul de 38 la sută în vederea obţinerii majorităţii absolute în Parlamentul de 300 de locuri.

Aliat al Noii Democraţii înainte de scrutinul de la 6 mai, când partenerii guveramentali au fost sancţionaţi pentru aplicarea politicii de austeritate impusă de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, Partidul Socialist, PASOK, se plasează pe poziţia a treia, fiind creditat între 9,9 şi 13,5 la sută din voturi.

Un posibil sprijin în eventualitatea formării unei coaliţii, Stânga Democratică are între 4,4 şi 7,5 la sută din voturi, potrivit celor trei sondaje.

Cele patru formaţiuni dau asigurări că doresc menţinerea monedei euro, promovând totodată renegocierea - radicală în opinia partidului Syriza, moderată în opinia celorlalţi - a termenilor regimului de austeritate al ţării în schimbul menţinerii sprijinului din partea Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional.

Concurenţa dintre ND şi Syriza determină scăderea celorlalte formaţiuni care se opun Uniunii Europene şi monedei euro, care i-au şi influenţat pe greci să respingă la 6 mai sacrificiile impuse.

Independenţii populist-naţionalişti pierd astfel jumătate din voturi, fiind creditaţi între 5,3 şi 5,8 la sută, ultra-ortodocşii din cadrul Partdului Comunist KKE cu 5,2 - 5,7 la sută, în timp ce neonaziştii Chryssi Avghi (Zori Aurii) au scăzut la 3,6-5,1 la sută, ceea ce le va permte totuşi să rămână în Parlament, unde au intrat la 6 mai.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici