Duminică are loc al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Macedonia de Nord

Alegătorii din Macedonia de Nord sunt aşteptaţi la urne duminică, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit Euronews.

354 afișări
Imaginea articolului Duminică are loc al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Macedonia de Nord

Duminică are loc al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Macedonia de Nord

Cei 1,8 milioane de cetăţeni cu drept de vot ai Macedoniei de Nord vor trebui să aleagă între social-democratul Stevo Pendarovski şi rivala sa, Gordana Siljanovska-Davkova, membră a partidului VMRO-DPMNE, candidaţii care au obţinut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor.

În primul tur, cei doi au avut rezultate foarte apropiate: Pendarovski a obţinut 42,8% din voturi, în timp ce Siljanovska-Davkova a obţinut 42,2%.

Primul tur de scrutin a fost dominat de disensiunile profunde privitoare la redenumirea ţării, în urma unui acord cu Grecia. Modificarea denumirii statului, din „Republica Macedonia” (recunoscută la nivel internaţional sub denumirea „Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei”, n.r.) în „Republica Macedonia de Nord”, a fost o condiţie impusă de Grecia pentru rezolvarea disputei referitoare la numele acestei ţări. Modificarea denumirii statului, care a fost solicitată de Grecia pentru ca Atena să nu se mai opună aderării Macedoniei la NATO şi UE, a fost decisă în urma Acordului de la Prespa, semnat în 2018.

Cei doi candidaţi au viziuni diametral opuse faţă de Acordul de la Prespa. În timp ce Pendarovski şi partidul său susţin modificarea numelui ţării, partidul VMRO-DPMNE, reprezentat în alegeri de Siljanovska-Davkova, respinge înţelegerea cu Grecia.

Preşedintele Macedoniei de Nord are un rol în cea mai mare parte ceremonial, dar deţine funcţia de comandant suprem al forţelor armate şi este cel care promulgă legile votate în Parlament.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici