E oficial. El Salvador devine prima ţară care legalizează bitcoin

  • Congresul din El Salvador a făcut pasul final miercuri, adoptând legea care transformă bitcoin în monedă legală.
  • Ţara a luat o decizie fără precedent în lume.
  • Preşedintele Nayib Bukele a făcut „lobby” pentru lege, cu scopul de a dinamiza creşterea economică pe plan regional.
445 afișări
Imaginea articolului E oficial. El Salvador devine prima ţară care legalizează bitcoin
Prezenta lege are ca obiect adoptarea bitcoin ca mijloc legal de plată, nerestricţionat şi nelimitat în orice tranzacţie”, se stipulează în primul articol al textului, care acum mai are un ultim pas pentru a deveni lege şi anume promulgarea de către şeful statului, conform Reuters.
 
Preşedintele Bukele şi-a anunţat intenţia de a legaliza bitcoin sâmbătă, declarând că astfel se vor crea locuri de muncă şi se va „înlesni o includere financiară a mii de persoane care se află în afara economiei legale”. 
 
 70% din populaţie nu deţine carduri de credit sau alte conturi bancare şi munceşte fără forme legale.
 
În economia bazată pe dolar şi doar bani cash a ţării, trimiterile de bani de către muncitorii plecaţi în străinătate este o susţinere importantă, mai exact, 22% PIB.
 
Experţii avertizează însă: Bitcoin este un activ descentralizat şi fără o legătură directă cu economia reală, având la bază tehnologii blockchain. Totodată, serviciile actuale pot cere peste 10% pentru aceste transferuri internaţionale, care pot ajunge în câteva zile la destinatari şi uneori necesită o preluare fizică din partea recipienţilor.
 
 
În plus, criptomoneda este volatilă iar relaţia cu Fondul Monetar Internaţional s-ar putea îngreuna după adoptarea bitcoin ca monedă legală.
 
 
În prezent, cea mai valoroasă monedă virtuală din lume ajunge la circa 36.000 de dolari, cu peste 34% sub nivelul înregistrat în urmă cu o lună. Zilele trecute, Bitcoin-ul a suferit o nouă scădere după ce Elon Musk a sugerat că nu mai susţine criptomoneda. Anterior, miliardarul a declarat că producătorul de maşini electrice Tesla nu va mai accepta Bitcoin ca metodă de plată din cauza temerilor provocate de cantitatea masivă de energie pe care o foloseşte moneda, ştergând într-o singură zi sute de miliarde de dolari din piaţa crypto. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici