Echipa de anchetă caută martori care au văzut un sistem de rachete Buk în momentul prăbuşirii MH17

Experţii internaţionali care anchetează circumstanţele prăbuşirii zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, un accident produs la 17 iulie 2014, în sud-estul Ucrainei, au cerut, luni, ajutor din partea tuturor persoanelor care pot oferi informaţii utile pentru anchetă, relatează BBC News Online.

354 afișări
Imaginea articolului Echipa de anchetă caută martori care au văzut un sistem de rachete Buk în momentul prăbuşirii MH17

Echipa de anchetă caută martori care au văzut un sistem de rachete Buk în momentul prăbuşirii MH17 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Echipa de anchetă, formată din experţi australieni, olandezi, belgieni, malaezieni şi ucraineni, a publicat un apel, redactat în mai multe limbi, inclusiv în rusă şi ucraineană, în care îi încurajează să depună mărturii pe toţi cei care deţin informaţii legate de prăbuşirea zborului MH17. Eventualii martori sunt invitaţi să contacteze echipa pe un număr apelabil gratuit sau prin e-mail.

Anchetatorii sunt interesaţi, în special, de orice informaţie cu privire la manevrarea unui sistem de rachete sol-aer de tip Buk. Potrivit anchetatorilor, acest sistem a fost observat pe 17 şi 18 iulie în estul Ucrainei.

Un avion Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, s-a prăbuşit pe 17 iulie în estul Ucrainei. Toate cele 298 de persoane aflate la bord au murit.

Autorităţile de la Kiev şi separatiştii proruşi se acuză reciproc de provocarea tragediei.

Ucraina şi Statele Unite afirmă că aparatul a fost doborât de o rachetă sol-aer furnizată separatiştilor ucraineni proruşi de Moscova, ceea ce Rusia neagă, acuzând în schimb forţele ucrainene.

Într-un prim raport de anchetă publicat în septembrie, anchetatorii internaţionali au apreciat că Boeingul a fost perforat în zbor de "proiectile cu mare viteză", fără a confirma ipoteza unei rachete. Un raport final este aşteptat în vara lui 2015.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici