Economia japoneză a pierdut 25 de miliarde de euro din cauza depresiilor şi sinuciderilor angajaţilor

Tratarea depresiilor psihice şi sinuciderile au costat economia japoneză 25 de miliarde de euro, anul trecut, potrivit unui studiu guvernamental inedit, dat publicităţii marţi.

20 afișări
Imaginea articolului Economia japoneză a pierdut 25 de miliarde de euro din cauza depresiilor şi sinuciderilor angajaţilor

Lămpi cu lumină albastră au fost montate la metroul din Tokio, în încercarea de a împiedica oamenii să se sinucidă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pierderile înregistrate de economia japoneză din cauza persoanelor care s-au sinucis şi a concediilor luate de persoanele depresive, cărora li se adaugă diverse ajutoare şi costuri cu îngrijirile medicale ale persoanelor aflate în suferinţă, au însumat, în 2009, 2.680 de miliarde de yeni (25 de miliarde de euro), a anunţat Guvernul.

Din această sumă, precizează studiul, 1.900 de miliarde de yeni (17,7 miliarde de euro) reprezintă salarii şi venituri care nu au putut fi încasate din cauza sinucideri beneficiarilor acestora, care, astfel, nu s-au mai putut întoarce în economie.

Rata sinuciderilor în Japonia a depăşit 25 de persoane la 100.000 de locuitori, reprezentând aproape dublul mediei mondiale, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Ţara se confruntă cu un val de sinucideri, de la mijlocul anilor '90 şi până în prezent.

Premierul Naoto Kan, de centru-stânga, a declarat că această rată ridicată a sinuciderilor demonstrează cât de dificilă este situaţia în care se află ţara. "Există numeroase cauze pentru sinucidere. Lupta împotriva acestui fenomen ar putea ajuta la construirea unei societăţi în care suferinţa să fie mai redusă", a declarat el, marţi.

Între cauzele acestui fenomen, specialiştii includ consecinţele dificultăţilor economice, prezente din anii '90, sfârşitul modelului social protecţionist japonez şi erodarea legăturilor de familie. Toate acestea, se petrec pe fundalul unei culturi budhiste, care nu stigmatizează sinuciderea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici