Ecuadorul i-a furnizat un permis de trecere lui Edward Snowden

Ecuadorul i-a furnizat un "permis de trecere" fostului agent CIA Edward Snowden, căutat de Washington şi blocat în zona de trafic a unui aeroport din Moscova, a anunţat joi postul hispanic de televiziune Univision, cu sediul în Statele Unite.

706 afișări
Imaginea articolului Ecuadorul i-a furnizat un permis de trecere lui Edward Snowden

Edward Snowden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Edward Snowden petrece joi a cincea zi pe Aeroportul Şeremetievo din Moscova, după ce a părăsit Hong Kong-ul duminică. Washingtonul i-a anulat paşaportul şi reclamă extrădarea fostului consultant în domeniul informatic către Statele Unite, acuzându-l de spionaj, după ce a fost sursa unor dezvăluiri supărătoare despre programe americane de supraveghere a comunicaţiilor.

Univision a publicat pe site copia unui document datat la 22 iunie, emis de Consulatul General al Ecuadorului la Londra. Textul este redactat în două limbi, în engleză şi spaniolă.

"Consulul general al Ecuadorului la Londra acordă acest «Safepass» cetăţeanului mai jos menţionat. Acest document este acordat cu scopul de a-i permite deţinătorului său să călătorească spre teritoriul Ecuadorului, în vederea (obţinerii) azilului politic", se arată în document.

"Li se cere autorităţilor ad hoc ale ţărilor de tranzit să îi ofere ajutorul adecvat, pentru ca deţinătorul acestui document să îşi poată continua călătoria spre Ecuador", se arată în continuare în text.

Acest document de o pagină, cu emblemele Ecuadorului, precizează ulterior numele lui Snowden, data şi locul de naştere, culoarea părului şi ochilor, înălţimea şi statutul civil.

Documentul este semnat cu numele Fidel Narvaez Narvaez, identificat drept "consul general al Ecuadorului la Londra".

Ecuadorul dezminţise, miercuri, acordarea unui document de călătorie lui Snowden

Ecuadorul a dezminţit miercuri că a furnizat un document care să îi permită să călătorească lui Edward Snowden, menţinând suspansul cu privire la cererea sa de azil, subliniind că examinarea acesteia ar putea să dureze o zi sau luni de zile.

"Aceasta nu este adevărat, nu are niciun paşaport, niciun document care să fi fost dat de vreun consulat ecuadorian", a declarat pentru jurnalişti ministrul interimar al Relaţiilor externe, Galo Galarza, contrazicând ceea ce a declarat fondatorul site-ului Wikileaks, Julian Assange, căruia Ecuadorul i-a acordat azil politic.

"Nu are niciun document emis de Ecuador, precum un paşaport sau un permis de refugiat aşa cum a fost evocat", a adăugat Galarza, în timp ce minstrul tutelar se află în turneu în Asia.

Presupusa predare a unui document de acest tip a fost anunţată luni de către Assange, aflat de asemenea în vizorul Statelor Unite şi refugiat de un an la ambasada Ecuadorului de la Londra.

"Pentru a părăsi Hong Kong (duminică), Snowden a obţinut din partea guvernului ecuadorian documente de trecere pentru refugiaţi", declarase Assange în cadrul unei conferinţe de presă telefonice de la Londra, adăugând că procesul pentru obţinerea azilului include "mai multe etape".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici