Eforturile lui Ashraf Ghani de a menţine pacea cu talibanii. Autorităţile afgane eliberează 1.500 de prizonieri

Preşedintele afgan, Ashraf Ghani, a aprobat eliberarea a 1.500 de prizonieri talibani, ca parte a eforturilor de a menţine pacea cu grupul insurgenţilor, potrivit BBC.

340 afișări
Imaginea articolului Eforturile lui Ashraf Ghani de a menţine pacea cu talibanii. Autorităţile afgane eliberează 1.500 de prizonieri

Sursa: Profimedia Images

Decretul prezidenţial impune tuturor prizonierilor să dea „o garanţie scrisă prin care să declare că nu se vor întoarce pe câmpul de luptă”. Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, afirmase iniţial că nu doreşte să elibereze prizonierii talibani.

În schimb, insurgenţii au fost de acord să pună în libertate 1.000 de militari americani.

Statele Unite au acceptat să reducă trupele din Afganistan, de la aproximativ 12.000 de militari la 8.600. Termenul stabilit este de 135 de zile de la semnarea documentului. Retragerea trupelor americane este una dintre condiţiile acordului de pace semnat de SUA şi talibani în data de 29 februarie.

La aproape două decenii după intervenţia militară din Afganistan, Statele Unite au semnat un acord de pace cu insurgenţii talibani. Acordul prevede retragerea totală a trupelor americane şi aliate din Afganistan în cel mult 14 luni şi îi permite lui Donald Trump să onoreze promisiunea electorală de a scoate Statele Unite din „războaiele fără sfârşit".

Potrivit The Guardian, acordul a fost întâmpinat cu reticenţă de oameni, cu atât mai mult cu cât Forţele Statelor Unite au desfăşurat miercuri atacuri aeriene ce au vizat insurgenţi talibani aflaţi în provincia Helmand din sudul Afganistanului. Atacul ar fi fost un răspuns la violenţele împotriva forţelor de securitate afgane, în urma cărora 20 de soldaţi şi poliţişti din Afganistan au murit. Colonelul Sonny Leggett, a declarat că decizia a fost una „defensivă, cu scopul de a opri atacurile” insurgenţilor talibani.

Incidentul a avut loc la scurt timp după ce Donald Trump a anunţat că că a avut o conversaţie telefonică „foarte bună" cu Abdul Ghani, confondator al Mişcării talibanilor afgani şi comandant responsabil de relaţii diplomatice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici