Egipt: Mii de manifestanţi ocupă în continuare piaţa Tahrir din Cairo. Ei refuză oferta puterii militare

Mii de egipteni ocupau în continuare miercuri dimineaţă piaţa Tahrir din Cairo, pentru a cere îndepărtarea cât mai rapidă a guvernării militare, în pofida promisiunii mareşalului Hussein Tantawi de a preda puterea unui preşedinte ales până la jumătatea lui 2012.

228 afișări
Imaginea articolului Egipt: Mii de manifestanţi ocupă în continuare piaţa Tahrir din Cairo. Ei refuză oferta puterii militare

Egipt: Mii de manifestanţi ocupă în continuare piaţa Tahrir din Cairo. Ei refuză oferta puterii militare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mareşalul, şeful Statului de facto, s-a angajat, în cadrul unui discurs susţinut marţi să organizeze alegeri prezidenţiale până la sfârşitul lunii iunie 2012, şi s-a declarat dispus chiar să cedeze puterea imediat, în urma unui referendum.

Cu toate acestea, mulţi dintre zecile de mii de egipteni care au protestat marţi seară au rămas în piaţa Tahrir pentru a-şi exprima refuzul acestei oferte, afirmând că nu cred în afirmaţiile mareşalului, ministru în fostul regim şi pe care îl asimilează fostului preşedinte Hosni Mubarak.

"Tantawi este copia lui Mubarak. Este Mubarak în uniformă militară", a afirmat Ahmed Mamduh, un contabil de 35 de ani.

În timpul revoltelor istorice care l-au înlăturat pe fostul preşedinte în februarie, mulţimea a ocupat în permanenţă piaţa Tahrir din centrul capitalei, devenită un simbol pentru mişcarea de rezistenţă împotriva celui care a condus Egiptul timp de 30 de ani.

Fiecare discurs al lui Mubarak sporea furia manifestanţilor până când acesta s-a văzut obligat să renunţe la putere pe 11 februarie.

Determinarea protestatarilor, care a provocat deja demisia guvernului instituit de puterea militară, sugerează un proces de durată, ţinând cont că primele alegeri după înlăturarea preşedintelui Mubarak trebuie să aibă loc în cinci zile, pe 28 noiembrie.

"O a doua revoluţie!", titra miercuri cotidianul Al Akhbar. "Cel mai periculos lucru care se poate întâmpla este deteriorarea relaţiei dintre popor şi armată", avertizează publicaţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici