Egiptul adoptă o reformă controversată cu privire la dreptul de a manifesta

Preşedintele egiptean interimar a promulgat duminică o lege controversată ce permite autorităţilor instalate la putere de armată după destituirea preşedintelui islamist Mohamed Morsi să interzică reuniuni sau manifestaţii care ar ameninţa securitatea publică, relatează AFP.

124 afișări
Imaginea articolului Egiptul adoptă o reformă controversată cu privire la dreptul de a manifesta

Hazem al-Beblawi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Textul, care stârneşte de mai multe săptămâni nemulţumirea apărătorilor drepturilor omului, prevede pedepse de la unu până la cinci ani de închisoare pentru delicte mergând de la port de cagulă până la cel de port de arme în timpul defilărilor sau reuniunilor, a anunţat în cursul unei conferinţe de presă purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Egiptului, Ehab Badawi.

În plus, legea obligă organizatorii să informeze autorităţile de manifestaţia lor cu cel puţin trei zile înainte de organizare. Organizatorii de manifestaţii trebuie, de asemenea, să furnizeze datele lor de contact, locul sau traseul defilării, revendicările şi sloganurile care vor fi scandate. Ministerul de Interne poate decide interzicerea reuniunii în cazul în care consideră că aceasta reprezintă o "ameninţare pentru securitate", a explicat Badawi.

Intervievat de AFP, premierul Hazem al-Beblawi a precizat că statul nu aşteaptă de la organizatori să "solicite autorizare" din partea autorităţilor, ci "să le informeze"

"Această lege nu îngrădeşte dreptul de a manifesta, ci vizează protejarea drepturilor manifestanţilor", a insistat el.

O sursă guvernamentală a precizat pentru AFP că textul iniţial a suferit modificări. "Se prevedea ca organizatorii să informeze cu şapte zile înainte despre organizarea unei manifestaţii, acest termen a fost redus la trei", a precizat sursa.

Într-o ţară în care Guvernul reprimă de la jumătatea lunii august într-un mod extrem de violent manifestaţiile islamiste care reclamă reîntoarcerea la putere a lui Morsi, legea prevede, în caz de violenţe din partea unor manifestanţi, o "utilizare graduală a forţei", mergând de la "avertismente verbale şi folosirea gloanţelor cu plumb până la tunuri de apă, bastoane şi gaze lacrimogene".

Legea interzice totodată organizarea reuniunilor într-un lăcaş de cult sau începerea manifestaţiilor în asemenea locuri.

Duminică dimineaţă, chiar înainte de promulgarea legii, aproximativ 20 de organizaţii care activează în domeniul apărării drepturilor omului au denunţat "abordarea opresivă" a Guvernului condus de facto de armată. Această lege "incriminează manifestaţiile şi reuniunile publice şi oferă puteri depline statului pentru a dispersa în forţă reuniunile paşnice", au afirmat ei.

Mai multe ONG-uri, dar şi ONU, au îndemnat Guvernul egiptean să renunţe la această lege, acuzându-l că vrea să anuleze cuceririle revoluţiei populare care a provocat înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak în 2011, după trei decenii de putere absolută.

Promulgarea legii intervine într-un moment în care poliţia şi armata au lansat un val de reprimare sângeroasă vizând orice manifestant care reclamă reîntoarcerea la putere a lui Morsi, primul preşedinte ales democratic în Egipt, şi a partidului său, Frăţia Musulmană

Peste o mie de manifestanţi pro-Morsi au fost ucişi de atunci, iar peste 2.000 de membri ai Fraţilor Musulmani arestaţi.

Duminică, defilări pro-Morsi au fost organizate în mai multe oraşe ale ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici