ElBaradei, fostul director AIEA, candidează la alegerile prezidenţialele din Egipt

Fostul director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) Mohammed ElBaradei s-a declarat "pregătit să candideze" în alegerile prezidenţiale egiptene din 2011, chiar şi împotriva actualului şef al statului, Hosni Mubarak, a relatat, marţi, presa locală.

25 afișări
Imaginea articolului ElBaradei, fostul director AIEA, candidează la alegerile prezidenţialele din Egipt

ElBaradei, fostul director AIEA, candidează la alegerile prezidenţialele din Egipt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat de postul de televiziune Dream TV, ElBaradei s-a declarat "pregătit să candideze în alegerile prezidenţiale, dacă poporul egiptean o va cere, indiferent cine se va prezenta împotriva" sa la scrutin.

Hosni Mubarak nu ar fi sigur că va câştiga scrutinul dacă acesta se va desfăşura liber, a explicat fostul director al agenţiei ONU, reluând criticile la adresa corupţiei şi sărăciei şi afirmând că toţi egiptenii ar trebui să aibă acces la servicii medicale şi la o educaţie de calitate.

În vârstă de 67 de ani, Mohammed ElBaradei a făcut apel în ultimele luni la o democratizare a regimului preşedintelui Hosni Mubarak, în funcţie de 29 de ani. El a fost întâmpinat de câteva sute de partizani cu ocazia revenirii sale, vineri, la Cairo.

El este însă obstrucţionat de Constituţie, care impune candidaţilor independenţi să obţină sprijinul a 250 de aleşi, dintre care cel puţin 65 de membri ai Adunării Naţionale, 25 ai Consiliului Consultativ (Senat) şi a cel puţin zece aleşi municipali, în contextul în care Parlamentul şi municipalităţile sunt dominate de formaţiunea aflată la putere, Partidul Naţional Democrat (PND).

"Pentru cineva ca mine, să nu se poată prezenta în alegerile prezidenţiale ar fi un dezastru. Cum poate o Constituţie să împiedice 99 la sută dintre cetăţeni să candideze?", s-a întrebat el în acest interviu din care cotidianul independent Al-Masri al-Yom a publicat mai multe extrase.

Mass-media oficiale şi lideri ai PND au declanşat o campanie violentă împotriva lui Elbaradei, prezentându-l ca străin faţă de ţara sa, incapabil să gestioneze afacerile interne şi factor de instabilitate pentru Egipt.

"Stabilitatea este un lucru bun, iar ceea ce cunoaştem este mai bun decât ceea ce nu ştim", a declarat cotidianului independent un oficial de rang înalt din cadrul PND, Mustafa el-Fekki.

Hosni Mubarak îşi încheie în 2011 cel de-al cincilea mandat de şase ani. Fiul său Gamal, 44 de ani, este citat adesea ca succesor al său.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici