Elie Wiesel: Comparaţia între deportarea evreilor şi expulzarea romilor este inacceptabilă

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace Elie Wiesel a apreciat drept "inacceptabilă" comparaţia între deportarea evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi expulzarea romilor din Franţa, dar s-a declarat solidar cu aceştia din urmă.

333 afișări
Imaginea articolului Elie Wiesel: Comparaţia între deportarea evreilor şi expulzarea romilor este inacceptabilă

Elie Wiesel: Comparaţia între deportarea evreilor şi expulzarea romilor este inacceptabilă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Trebuie să fim prudenţi cu acest limbaj. Aceşti romi sunt trimişi în România, nu la Auschwitz", a declarat Wiesel sâmbătă seara, într-o emisiune a postului de televiziune France 3, apreciind drept "inacceptabilă" comparaţia.

"Nu avem dreptul să banalizăm evenimentele, amintirile şi memoria", a spus el.

Wiesel şi-a exprimat însă spriijinul pentru romi. "Eu însumi fost refugiat, nu pot să nu mă solidarizez cu aceşti bărbaţi, femei şi copii care se află în Franţa", a spus el. "Cred că nu trebuie expulzaţi", a adăugat laureatul Premiului Nobel pentru Pace.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a anunţat la sfârşitul lunii iulie o înăsprire a politicii de securitate a Franţei şi desfiinţarea taberelor ilegale ale romilor, atrăgând numeroase critici pe plan intern şi internaţinal.

Conform Ministerului Imigraţiei, 8.313 romi români şi bulgari au fost expulzaţi de la începutul anului, în timp ce în 2009 numărul total al repatrierilor a ajuns la 9.875.

În Franţa trăiesc circa 15.000 de romi, în baza dreptului la liberă circulaţie pe teritoriul Uniunii Europene, însă deseori ei locuiesc în tabere improvizate, iar după trei luni petrecute în Franţa, fără domiciliu stabil şi surse de venit, ei riscă să fie expulzaţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici