Elizabeth a II-a a Marii Britanii - pe culmea popularităţii la 60 de ani de la urcarea pe tron

Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii cunoaşte o culme a popularităţii, la 60 de ani de la urcarea pe tron, fiind numită de presa britanică "bunică a poporului" şi "comoară naţională", după ce a avut de trecut prin destule momente dificile în privinţa imaginii sale.

975 afișări
Imaginea articolului Elizabeth a II-a a Marii Britanii - pe culmea popularităţii la 60 de ani de la urcarea pe tron

Elizabeth a II-a a Marii Britanii - pe culmea popularităţii la 60 de ani de la urcarea pe tron (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Toaletele în culori pastel şi pălăriile sale demodate sunt cunoscute pe întreaga planetă. Decana de vârstă a capetelor încoronate ale Europei, ajunsă la jubileul de diamant, a trecut prin cel de-Al Doilea Război Mondial şi a asistat la dezmembrarea Imperiului Britanic.

Familia sa a trecut printr-o serie de momente dificile, regina numind anul 1992, "annus horribilis", acesta fiind marcat de divorţurile a trei dintre copiii săi, Charles, Anne şi Andrew, dar şi de izbucnirea unui incendiu în castelul Windsor, o reşedinţă preferată a reginei.

Mult mai delicat a fost însă momentul morţii prinţesei Diana, în 1997, când o ruptură s-a creat între regină şi poporul său. Răceala reginei faţă de cea care nu mai făcea parte oficial din familia regală a fost de neînţeles pentru populaţia îndurerată.

În cele din urmă, cu o zi înainte de înmormântarea Dianei, regina i-a adus acesteia un ultim omagiu, într-un discurs televizat de la Buckingham, imaginea monarhiei britanice începând să se redreseze puţin câte puţin.

"Nunta secolului", cum a fost numită căsătoria prinţului William cu Kate Middleton, a redat acestei monarhii în percepţia publică strălucirea care lipsea de la moartea prinţesei Diana.

Pe de altă parte, după 60 de ani de domnie, Regina Elizabeth a II-a, "cea mai fotografiată persoană din lume", rămâne un mister, potrivit lui Paul Moorhouse, responsabil de o expoziţie itinerantă cu 60 de portrete ale reginei, cu ocazia jubileului de diamant. "Regina nu îşi exprimă niciodată punctul de vedere personal", spune acesta, după ce a întâlnit-o pe suverană la Windsor, când poza pentru un portret.

Micuţa "Lilibet", cum era alintată în copilărie, pare să fi ales să afişeze o mască zâmbitoare, dar impenetrabilă. Totuşi, când revine în ţară, din Kenya, unde se afla în vizită oficială, după decesul tatălui ei George al VI-lea, tulburarea i se poate citi pe faţă. Atunci, la vârsta de 25 de ani, a devenit, suverana Regatului Unit al Marii Britanii şi a mai multor state din Commonwealth, printre care Canada, Australia, Noua Zeelandă, şi nu a întârziat să îşi preia atribuţiile.

În relaţia cu cei patru copii ai săi, Charles, Anne, Andrew şi Edward, se arată distantă în public, la fel ca şi în cea cu soţul său, prinţul Philip, care crede în virtuţile unei educaţii făcute cu fermitate.

Singurele pasiuni pe care le afişează sunt cursele de cai şi câinii ei din rasa corgis. Anecdotele care circulă despre ea o înfăţişează drept o femeie cât se poate de obişnuită, care-şi ţine cerealele pentru micul dejun într-o caserolă şi citeşte pronosticurile pentru cursele de cai.

Regina Marii Britanii, care pare să se simtă cel mai în largul ei la ţară sau în mult iubitul ei castel Windsor, este un amestec de conservatorism şi adaptare la modernitate. Are conturi pe YouTube şi Twitter pe numele său.

La 85 de ani, este cea mai în vârstă dintre monarhii Marii Britanii şi cea care a călătorit cel mai mult. Este însă pe locul al doilea printre monarhii britanici care au domnit cel mai mult, fiind depăşită deocamdată de regina Victoria, însă ar putea ajunge pe prima poziţie în 2015.

Când regina Victoria şi-a sărbătorit jubileul de diamant, în 1897, în mulţimea impresionantă, cineva ţinea o pânză cu textul "Este regina reginelor".

"Astăzi, când spunem «Regina», toată lumea se gândeşte la Elizabeth. Cumva este regina întregii lumi, şi nu numai a Regatului Unit", spune unul dintre biografii săi, Robert Jobson.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici