Elveţia va prezenta la sfârşitul anului un proiect de lege pentru referendumul privind imigraţia

Guvernul elveţian a stabilit pentru sfârşitul anului prezentarea unui proiect de lege pentru aplicarea textului referendumului adoptat duminică, prin care alegătorii s-au pronunţat în favoarea limitării imigraţiei.

207 afișări
Imaginea articolului Elveţia va prezenta la sfârşitul anului un proiect de lege pentru referendumul privind imigraţia

Elveţia va prezenta la sfârşitul anului un proiect de lege pentru referendumul privind imigraţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un plan în vederea aplicării dispoziţiilor referendumului va fi elaborat până în iunie, urmat de un proiect de lege înainte de sfârşitul anului, precizează un comunicat al Guvernului elveţian. Proiectul va fi ulterior prezentat în Parlament, adaugă comunicatul.

În paralel, autorităţile de la Berna vor începe fără întârziere negocieri cu Uniunea Europeană.

Guvernul elveţian are la dispoziţie trei ani pentru aplicarea dispoziţiilor referendumului, care înseamnă practic reinstaurarea sistemului de cote şi contingente pentru reglementarea imigraţiei în Elveţia.

De asemenea, Guvernul elveţian a cerut Ministerului de Externe să "contacteze fără întârziere instituţiile UE şi statele membre".

Aceste contacte "vor permite nu doar informarea UE şi a statelor membre în legătură cu evoluţiile în curs din Elveţia, dar şi clarificarea intereselor tuturor părţilor, în vederea deschiderii de noi negocieri", afirmă Guvernul elveţian.

Rezultatele referendumului din Elveţia privind limitarea imigraţiei au provocat nemulţumiri la Bruxelles, în condiţiile în care UE şi Berna au semnat acorduri bilaterale care garantează în special libera circulaţie a persoanelor.

Înainte de intrarea în vigoare a acestor acorduri privind libera circulaţie, Elveţia primea între 20.000 şi 30.000 de cetăţeni străini pe an. Odată cu aplicarea progresivă a liberei circulaţii, începând din 2002, această cifră a crescut considerabil, atingând 80.000 de sosiri pe an.

În urma referendumului de dumnică, Bruxellesul a adoptat un ton sever faţă de Berna şi a ameninţat cu denunţarea tuturor acordurile bilaterale. Astfel, negocierile în curs între Elveţia şi UE privind un acord în domeniul electricităţii au fost suspendate luni unilateral de Bruxelles, drept represalii.

La referendumul care a avut loc duminică în Elveţia, 50,3 la sută dintre alegători au aprobat o iniţiativă a partidului UDC (dreapta populistă), cerând revenirea la cotele de imigraţie, sistem în vigoare înainte de acordurile de liberă circulaţie, pentru a pune capăt "imigraţiei în masă".

Potrivit sistemului de democraţie directă din Elveţia, Guvernul este obligat să implementeze dispoziţiile oricărei iniţiative adoptate de cetăţeni, chiar dacă nu este de acord cu ea.

Autorităţile politice elveţiene, patronatele şi numeroase partide şi-au exprimat opoziţia faţă de acest text, votat în final de cetăţeni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici