Emisarul internaţional pentru Siria Kofi Annan, la Damasc, pentru o întâlnire cu Bashar al-Assad

Mediatorul internaţional pentru Siria Kofi Annan a sosit duminică la Damasc, a anunţat Ahmed Fawzi, purtătorul său de cuvânt.

168 afișări
Imaginea articolului Emisarul internaţional pentru Siria Kofi Annan, la Damasc, pentru o întâlnire cu Bashar al-Assad

Kofi Annan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Emisarul ONU şi Ligii Arabe a sosit în această (duminică) seara la Damasc, unde se va întâlni cu preşedintele Bashar al-Assad", a anunţat purtătorul de cuvânt, fără să ofere alte precizări.

Aceasta este a treia vizită a lui Annan în Siria de când a fost desemnat să încerce să soluţioneze criza aflată în curs din martie 2011.

Vizita are loc după ce Annan a recunoscut sâmbătă că planul său a eşuat, până în prezent, să pună capăt conflictului care durează de 16 luni.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului sirian de Externe, Jihad Makdissi, a anunţat că această vizită ar urma să permită o reevaluare a planului de pace.

"S-a confirmat că domnul Annan va veni în vizită, în cadrul misiunii sale, pentru a purta discuţii cu oficiali sirieni pe tema planului său" de ieşire din criză, a declarat Makdissi.

Planul în şase puncte al lui Annan a intrat teoretic în vigoare odată cu un armistiţiu, pe 12 aprilie, dar violenţele, în loc să se atenueze, s-au intensificat după această dată, în fiecare zi întregistrându-se zeci de morţi.

Planul Annan, acceptat în mod oficial atât de către regim, cât şi de către opoziţie, prevede încetarea violenţelor, eliberarea deţinuţilor, libertatea de circulaţie pentru presă şi ajutor umanitar, respectarea dreptului de a manifesta în mod paşnic şi crearea unui "proces politic deschis condus de către sirieni".

Cei 300 de observatori trimişi de ONU să supravegheze aplicarea armistiţiului şi-au suspendat operaţiunile la jumătatea lui iunie, din cauza continuării violenţelor.

"Eforturi importante au fost depuse în încercarea de a soluţiona această situaţie în mod paşnic şi politic. Este de ordinul evidenţei că nu am reuşit. Şi poate că nu există nicio garanţie că vom putea reuşi", a declarat Kofi Annan într-un interviu pentru cotidianul francez Le Monde, pledând pentru asocierea Iranului la negocieri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici