Emmanuel Macron reafirmă responsabilitatea Franţei pentru deportarea evreilor în Germania nazistă / Participarea Franţei la Holocaust este un subiect controversat în ţară, recunoscută în mod oficial în anul 1995

Preşedintele Emmanuel Macron a subliniat responsabilitatea Franţei pentru deportarea evreilor în Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cu ocazia comemorării Raziei de la Velodromul d’Hiv din Paris, operaţiunea de arestare în Paris şi deportare a 13.000 de evrei, în anul 1942.

256 afișări
Imaginea articolului Emmanuel Macron reafirmă responsabilitatea Franţei pentru deportarea evreilor în Germania nazistă / Participarea Franţei la Holocaust este un subiect controversat în ţară, recunoscută în mod oficial în anul 1995

Emmanuel Macron reafirmă responsabilitatea Franţei pentru deportarea evreilor în Germania nazistă / Participarea Franţei la Holocaust este un subiect controversat în ţară, recunoscută în mod oficial în anul 1995

"Franţa a organizat totul", a declarat Macron, adăugând că "niciun german" nu a luat parte la operaţiunea de arestare a 13.000 de evrei în intervalul 16-17 iulie 1942. Aceştia au fost ulterior deportaţi în lagărele de concentrare din Germania Nazistă şi mai puţin de 100 dintre au supravieţuit, informează site-ul postului France 24.

"Este foarte convenabil să considerăm regimul de la Vichy (Guvernul francez care a colaborat cu Germania nazistă) ca un monstru care a apărut de nicăieri (...) dar acest lucru este fals", a afirmat Macron cu ocazia comemorării tragicului eveniment.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost de asemenea prezent la ceremonie şi a lăudat "eroismul" Rezistenţei franceze şi "nobilii cetăţeni francezi care în pofida riscurilor la adresa propriilor vieţi" au salvat mii de evrei de la deportarea în Germania nazistă.

Participarea lui Netanyahu la ceremonii a fost însă contestată de unele grupuri, inclusiv de Uniunea pentru Pace a Evreilor Francezi care au catalogat prezenţa premierului drept "şocantă" şi "inacceptabilă".

Participarea Franţei la Holocaust este un subiect controversat în ţară şi a fost recunoscută în mod oficial în anul 1995, de preşedintele Jacques Chirac.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici