Epidemia de gripă din Ucraina, considerată ameninţare la adresa securităţii naţionale

Situaţia creată de epidemia de gripă din Ucraina reprezintă "o ameninţare la adresa securităţii naţionale", conform unui decret semnat sâmbătă de preşedintele Viktor Iuşcenko, relatează ITAR-Tass, adăugând că România se numără printre ţările care au trimis ajutoare la Kiev.

158 afișări
Imaginea articolului Epidemia de gripă din Ucraina, considerată ameninţare la adresa securităţii naţionale

Epidemia de gripă din Ucraina, considerată ameninţare la adresa securităţii naţionale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Decretul, publicat duminică, prevede punerea în aplicare a unei decizii a Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare referitoare la măsurile de combatere a gripei H1N1.

Consiliul de Securitate consideră că "Ministerul Sănătăţii şi filialele locale ale puterii executive au dat dovadă de o pregătire insuficientă în ceea ce priveşte tratarea pacienţilor".

Guvernul a fost instruit să creeze stocuri de echipamente medicale şi medicamente antivirale, să înăsprească regimul antiepidemic în locurile aglomerate, să restrângă adunările de masă şi să implice Ministerul Apărării şi Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă în acţiuni de sprijinire a populaţiei.

Ministerul Sănătăţii urmează să îl informeze zilnic despre evoluţia situaţiei pe secretarul Consiliului de Securitate, iar Ministerul Apărării va trimite echipe mobile în zonele rurale, pentru controlul medical al populaţiei.

Ministerul de Externe s-a adresat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), NATO şi Uniunii Europene, solicitând sprijin pentru depăşirea situaţiei. Conform MAE ucrainean, Slovacia, Polonia, Ungaria şi România au trimis ajutoare umanitare în Ucraina, pentru combaterea epidemiei de gripă.

Ministerul ucrainean al Sănătăţii a afirmat că 53 de persoane, printre care se numără un copil şi două femei însărcinate, au murit ca urmare a răcelilor şi gripei. În total, în Ucraina au fost înregistrate 185.000 de cazuri de gripă şi răceală, dar numărul de cazuri de gripă H1N1 nu este cunoscut.

Situaţia este cea mai gravă în regiunea Lvov, unde aproximativ 70.000 de persoane suferă de răceală sau gripă, însă numărul îmbolnăvirilor este mare şi în regiunile Ternopol, Ivano-Frankovsk şi Cernăuţi.

La Ternopol şi Lvov, patru medici au murit din cauza gripei, a declarat duminică ministrul ucrainean al Sănătăţii, Vasili Knyazevici.

Premierul ucrainean, Iulia Timoşenko, a anunţat că autorităţile au pus în aplicare măsuri restrictive la punctele de graniţă, pentru a limita răspândirea gripei H1N1.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici